En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una tortuga d'estany a Bescanó. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La tortuga d'estany ('Emys orbicularis') ha passat d'estar gairebé extingida a la conca del Ter a recuperar petites poblacions a diferents punts del riu.

Això ha estat possible gràcies als alliberaments que s'han fet en els darrers 18 anys amb exemplars nascuts en captivitat al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera a l'Alt Empordà. Es calcula que durant aquests anys se n'han deixat anar uns 500 exemplars i se'n continuaran alliberant més a mitjà termini.

La recuperació de poblacions és una feina "lenta", afirmava aquest dimarts el director del centre, Joan Tudó, tot recordant que una tortuga d'estany no comença a criar fins que supera els nou anys de vida.

Afortunadament, el centre ja compta amb la tercera generació dels últims exemplars capturats els anys 90 al tram baix del riu Ter. Aquesta any han nascut les primeres cries al Baix Ter i a l'estany de Banyoles, on anteriorment ja es van fer repoblacions amb exemplars en captivitat. Aquest fet, diu Tudó, són "una bona senyal" de que les coses s'estan fent bé.

L'objectiu final és aconseguir que al llarg de la conca del riu hi hagi unes set zones on les tortugues d'estany puguin habitar-hi. Actualment hi ha dues petites poblacions als aiguamolls del Baix Ter (dins el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter) i a l'estany de Banyoles. En el curs mitjà del Ter, però, hi havia hagut una població residual que actualment es troba al llindar de l'extinció.

Aquest dimarts tècnics del Consorci del Ter han alliberat al riu, al seu pas per Bescanó, cinc exemplars d'aquesta espècie. Tenen un any i mig de vida i provenen també del centre de l'Albera. Entre aquest any i el vinent, el consorci preveu deixar-ne anar una trentena en dos trams. Un entre Anglès i Girona i l'altre, aigües avall de Girona.

Tots els exemplars estan marcats amb un xip subcutani per poder-los identificar. Alguns, a més, també portaran radiotransmissors per fer-ne un seguiment i seguir ampliant informació. Aquesta tardor es farà una campanya de seguiment amb el suport d'una brigada amb treballadors que estan en risc d'exclusió social que farà el transport, col·locació i retirada de les trampes.

Per altra banda, es faran xerrades divulgatives a escolars per conscienciar de la problemàtica de l'alliberament de tortugues exòtiques i altres espècies invasores al medi i sobre les tasques de recuperació de la tortuga d'estany.

Durant l'alliberament d'aquest dimarts, s'han localitzat dos exemplars que s'havien alliberat el 2015 i que havien gairebé duplicat la seva mida. Una dada, han afirmat els tècnics, que confirma les bones condicions en què viuen i la seva bona adaptació a l'entorn.

L'actuació d'avui s'inscriu en el conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i la Fundació Bancària 'la Caixa' per al període 2018-2019 que inclou diferents actuacions com ara la recuperació de la tortuga i els seus hàbitats al riu Ter. El pressupost total és de 450.000 euros.

Vota el número 1

Pel 5 d'abril

AGENDA LOCAL

Processó de Divendres Sant

Divendres, 29 Març 2024 21:00

Trobada sardanista

Dilluns, 01 abril 2024 17:00

Nit màgica de peluixos a la biblioteca

Dijous, 04 abril 2024 - Divendres, 05 abril 2024

Concert: Northern Cellos

Diumenge, 07 abril 2024 18:00

COL·LABORADORS