21març2018

En directe: Selecció musical

Condemnats a penes d'entre 6 i 9 mesos de presó els sis activistes anti-MAT jutjats per la protesta de Fellines Imatge dels Bombers treient l'activista que s'havia tancat dins el cotxe a Fellines. / Foto d'arxiu (ACN)
14 de març de 2018 Escrit per 

Condemnats a penes d'entre 6 i 9 mesos de presó els sis activistes anti-MAT jutjats per la protesta de Fellines

La sentència indica que, mentre es duia a terme el rescat de l'activista, més manifestants contraris a la construcció de la línia es van anar reunint al lloc dels fets.

Per això, diu l'Audiència de Girona, els mossos van formar un cordó de seguretat per "evitar qualsevol interferència amb el rescat".

Entre els activistes i els mossos es van crear una "situació de progressiva tensió" que, segons la sentència, va desembocar "en incidents entre les parts". "En particular, els incidents van consistir en insults i llançament de diversos objectes per part dels presents a la policia, que va respondre amb diverses càrregues", conclou el tribunal que també considera provat que els manifestants van intentar superar la línia policial i van trencar tanques metàl·liques propietat de l'empresa constructora.

L'Audiència declara prova que, durant els incidents, un dels processats va intentar superar el cordó policial, un altre va donar un cop de puny al casc a un agent i va llançar una pedra contra un altre, un tercer va propinar una puntada de peu a la cuixa a un mosso, un altre va empentar un agent i el va fer caure a terra i un altre va amenaçar el conductor d'una pala excavadora i va llançar una bola metàl·lica contra la cabina.

Al banc dels acusats també s'hi asseia un sotsinspector dels Mossos d'Esquadra per a qui l'acusació sol·licitava 5 anys de presó per, suposadament, trencar el braç a una de les manifestants. "No ha quedat acreditat que fos l'agent que, durant una dispersió, va colpejar amb la seva defensa el braç esquerre de la víctima, trencant-lo", conclou la sentència.

Per aquests fets, l'Audiència de Girona condemna els sis activistes anti-MAT a penes que van dels 6 als 9 mesos de presó. També els hi imposa multes d'entre 120 i 1.080 euros. En tots els delictes aplica una atenuant de dilacions indegudes, pels anys que ha trigat el cas a arribar a judici. Els condemna per delictes d'atemptat a agents de l'autoritat, lleu de lesions, amenaces, danys, desobediència greu o coaccions.

En matèria de responsabilitat civil, fixa una indemnització global de 28.050,38 euros (més interessos de demora). El gruix dels diners els haurà de pagar l'activista que es va enterrar al vehicle perquè la sentència fixa 19.876 euros pels "perjudicis" causats a Red Eléctrica i un import de 3.564,38 euros per als Bombers, pel rescat.

En un comunicat, No a la MAT Girona critica que "un cop més, el poder judicial s'alineï amb els poderosos i castigui la solidaritat" i lamenta que hagin absolt el sotsinspector. "Absol de tota responsabilitat als responsables de la salvatge actuació policial, que es va saldar amb nombroses persones contusionades i una amb un braç trencat", denuncien.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM