19abril2018

En directe: Selecció musical

Apareixen milers d'exemplars d'una espècie de medusa a diverses platges de la Costa Brava Meduses a la platja de la Farella de Llançà. / Foto: Gemma Tubert (ACN)
13 d'abril de 2018 Escrit per 

Apareixen milers d'exemplars d'una espècie de medusa a diverses platges de la Costa Brava

És habitual de les aigües tropicals i és comú trobar-ne importants avaraments a la costa oest dels Estats Units.

Es tracta de la 'Velella Velella', una colònia de petits animals anomenats hidrozous que són molt similars a les meduses i que tenen un color blau intens.

Els experts asseguren que se'n troben sovint a les aigües interiors de la costa catalana però que no és habitual que n'hi hagi un volum tant important a les platges i al litoral.

En els darrers dies però diverses poblacions de la Costa Brava han vist com milers d'aquests petits animals s'apilonaven a les seves platges. Se n'han localitzat almenys a Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Cadaqués, Llançà, El Port de la Selva i la badia de Roses.

El biòleg, Eduard Maquès, creu que tot plegat es pot deure a una combinació de factors. En els darrers dies, a la zona ha predominat el vent de component sud i, sobretot, el garbí. Una situació que, combinada amb una "eclosió" significativa d'aquesta espècie mar endins pot haver provocat que les corrents les hagin conduït fins a la costa. De fet, aquests animalons tenen una mena de vela i neden en superfície.

Un altre factor que pot haver-hi influït podria tenir a veure amb un increment de la temperatura i de l'acidificació. Marquès detalla que l'any 2015 es va registrar un fenomen similar al Delta de l'Ebre. No es tracta d'una espècie perillosa però sí que desprèn cert verí. Segons Marquès, es desplacen en grup perquè cada exemplar té una funció diferent dins la colònia.

Malgrat això, la gran quantitat que ha aparegut a les platges i el litoral ha agafat per sorpresa els veïns dels municipis afectats. La Laura, veïna del Port de la Selva, afirma que mai havien vist una cosa semblant. En d'altres ocasions i en algunes cales del municipi havien observat grans quantitats de meduses d'altres espècies però que aquest fenomen és nou per a ells.

En aquest punt coincideix el regidor de Governació del municipi, Roger Pinart, que diu que ni tant sols els pescadors més veterans recorden haver-ne vist tantes, ni tampoc tant a prop de la costa.

Tampoc a Llançà. El sotsinspector en cap de la Policia Local, Jaume Simón, assegura que el fenomen els va sorprendre aquest dijous i que ningú recorda res semblant.

Cap dels dos municipis tenen previst prendre mesures al respecte. De fet, a Llançà hauria afectat tres de les més de vint platges del terme municipal i a El Port de la Selva, s'han concentrat sobretot al moll pesquer i a la zona de Sarnella. Pinart diu que ningú se'n fa càrrec i que, per tant, el que faran serà esperar que "es morin" i s'acabin "enfonsant". Simón, per la seva banda, diu que com que no és temporada turística, esperaran que el propi mar les acabi desintegrant.

Des del Departament de Territori i Sostenibilitat, asseguren que l'Agència Catalana de l'Aigua no té previst fer cap intervenció perquè no suposen un problema ni impliquen una contaminació de les aigües. En aquest sentit, apunten que quan aquest tipus d'animals arriben a les platges és competència dels ajuntament decidir si les netegen o no.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM