21març2018

En directe: Selecció musical

L'Arxiu Municipal de Girona incorpora el fons de Ferran Rahola amb cartes i retrats de figures claus de la cultura catalana Imatge d'un dels dibuixos de vida familiar que va fer Ferran Rahola i que s'han cedit a l'Arxiu Municipal de Girona. / Foto: Ferran Rahola
14 de març de 2018 Escrit per 

L'Arxiu Municipal de Girona incorpora el fons de Ferran Rahola amb cartes i retrats de figures claus de la cultura catalana

L'Arxiu Municipal de Girona ha rebut una nova donació que permet recollir més informació sobre un dels homes clau de la seva història recent, el periodista i polític Carles Rahola.

En aquest cas, del fill gran de Rahola, Ferran, que va viure molts anys a l'exili a França.

Ferran Rahola va ser observador privilegiat dels amics i coneguts que passaven per casa seva. Ell mateix es va encarregar de fer dibuixos, caricatures i esbossos de noms com Pompeu Fabra (que era el seu sogre), però també de Pau Casals, Josep Maria Corredor, Carles Pi Sunyer, Antoni Rovia i Virigili, Josep Tarradellas o Eugeni Xammar.

Aquest material juntament amb altres escenes familiars o dibuixos històrics sumen un total de 269 dibuixos i tres llibretes d'esbossos.

Tot i que el material gràfic és el més predominant, el fins també compta amb documentació escrita com cartes rebudes durant la Guerra Civil del seu amic Pere Caselles des del front de Guadalajara, del seu pare i de Josep Irla. També hi ha material propi de Ferran Rahola com un diari de classe mentre va exercir de mestre entre 1935 i 1936, a banda de textos de política que va firmar entre el 1945 i el 1946 amb el pseudònim de Josep Maria Alegre.

També hi ha material de caràcter administratiu com salconduits i visats de les autoritats franceses i 62 fotografies que inclouen retrats propis o de familiars i amics seus.

La família també ha cedit a l'Arxiu Municipal un rellotge de butxaca de la marca Longines Extra, que pertanyia a Carles Rahola i que va dur fins al dia del seu afusellament. El rellotge va ser de Ferran Rahola fins a la seva mort i ara el seu fill, Pompeu Rahola, l'ha volgut cedir també a la ciutat.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha assegurat que la donació de la família és "un acte de generositat extrema". Madrenas també ha anunciat que l'any que ve, coincidint amb el 90è aniversari de l'afusellament de Carles Rahola, l'Ajuntament editarà un llibre per recordar la seva figura.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM