19març2018

En directe: Selecció musical

La embarcacions de Gamba de Palamós acabaran la instal·lació de portes menys agressives amb el fons marí aquest setembre Una embarcació que pesca Gamba de Palamós recollint la xarxa a port. / Foto: Marina López (ACN)
13 de setembre de 2017 Escrit per 

La embarcacions de Gamba de Palamós acabaran la instal·lació de portes menys agressives amb el fons marí aquest setembre

La confraria de pescadors de Palamós vol que tota la flota d'arrossegament que es dedica a pescar gamba compti amb un nou sistema de portes menys agressiu amb el fons marí.

Actualment, de les 24 barques d'arrossegament que hi ha al port de Palamós, disset es dediquen a pescar gamba. El passat 15 de juny va començar un procés per substituir el sistema a les diferents embarcacions de manera acordada amb els propis pescadors. El termini s'acaba a finals d'aquest mes i una desena de barques, les més grans, ja el tenen instal·lat.

El patró major de la Confraria de Pescadors de Palamós, Antoni Albalat, ha explicat que el canvi suposa una "gran inversió" per a les empreses. "Aquestes portes que no toquen al fons marí li porten un mes i mig de feina al nostre proveïdor", assegura.

El canvi a la pesca d'arrossegament amb aquestes portes que no toquen al fons marí és una de les accions que els pescadors realitzen dins un pla de gestió de la Gamba de Palamós, únic a la Mediterrània. Una iniciativa que Albalat recorda que fa quatre anys van posar en marxa amb diferents mesures que volien desplegar per protegir a l'espècie. Durant aquest temps s'han instaurat malles més grans perquè les gambes petites se'n puguin escapar o la instal·lació d'uns sensors per recollir dades de l'erosió de la pesca d'arrossegament.

La gamba és una espècia marina que s'alimenta a la zona del fons marí on hi ha sediments fangosos. L'erosió de les xarxes d'arrossegament al tocar el fons del mar danya tot aquest banc d'alimentació de la gamba. Per això, des de la confraria de pescadors han apostat per a fer aquest canvi. Inicialment, el pla de protecció de la Gamba de Palamós del 2014 preveia acabar amb l'arrossegament que "llaurava" el fons del mar el 2015, però s'ha anat retardant fins aquest 30 de setembre, actualment la data prevista d'acabament.

"La gamba és una espècie que s'alimenta d'uns organismes que estan en un sediment fangós que si no hi és, la gamba no té on trobar menjar", explica Albalat. Aquest sediment sempre es regenera però amb aquest nou mètode encara es posarà més fàcil a les gambes trobar llocs on alimentar-se.

Tot i això, Albalat deixa clar que aquests nou mètode no el fan per a reduir la durada de la veda. "Els períodes de veda no es preveu que siguin més curts i, a títol personal, crec que han de ser més llargs o que poden ser més llargs", explica el patró major.

Aquest any, la veda va començar el gener després de Reis i es va allargar vuit setmanes. Una decisió que es pren en funció de les necessitats de regeneració del fons marí i de la pròpia espècie. Actualment, hi ha set caladors dedicats a la Gamba de Palamós: cinc d'aquests són exclusius per les embarcacions que surten del port del Baix Empordà i els altres dos són compartits amb Blanes i Roses.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM