24maig2018

En directe: Selecció musical

Foto de família dels activistes que han impulsat la ILP per prohibir els correbous i que s'ha presentat a Cardona Foto: ACN
19 d'abril de 2017 Escrit per 

La Coordinadora per l'Abolició dels Correbous impulsa una ILP per prohibir totes les festes amb bous de Catalunya

El passat dijous, 13 d'abril, la Coordinadora per l'Abolició dels Correbous a Catalunya va enregistrar al Parlament la ILP per abolir els correbous.

Una proposta per deixar sense efecte l'article 6.2 del Decret Legislatiu 2/2008 que, precisament, permet i regula les festes tradicionals amb bous.

La ILP s'ha presentat abastament documentada i fonamentada. La Coordinadora per l'Abolició dels Corrabous ha fet una extensa "i silenciosa" feina des de 2014, que ha permès la confluència d'entitats i activistes per investigar, "discretament", la pràctica dels correbous a tots els pobles de Catalunya on se celebren (una trentena de municipis de les Terres de l'Ebre, Santpedor, el Morell, Vidreres, Mont-roig del Camp).

La documentació presentada és exhaustiva i justifica la petició de la ILP d'abolir els correbous en greus infraccions sobre el propi reglament específic que els regula i en l'exposició d'infants menors de 7 anys "a la tortura pública i el sadisme" allí on es fan, entre d'altres.

De fet, com ha remarcat la cap de comunicació de la CAC, Anna Carbonell, la Llei 34/2010, de l'1 d'octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous, "no tindria sentit" si la llei de rang superior, la Llei de protecció dels animals, deixés sense efecte el decret que permet la celebració dels correbous com excepció a la prohibició de les curses de braus a Catalunya.

"Entenem que és hora de posar fi aquesta excepció i incongruència legislativa", han defensat des de la coordinadora. "Mai es pot permetre i menys reglamentar el maltractament. Queda demostrat que la barbàrie no es pot regular, no accepta normes, no contempla límits, la barbàrie s'ha d'eradicar, s'ha d'abolir", afegeixen el seu comunicat.

Ara, el Parlament ha de valorar l'admissió de la proposició de llei perquè pugui iniciar-se el termini, de 120 dies hàbils (o 180 en cas de pròrroga) per presentar més de 50.000 firmes vàlides.

La ILP es va presentar dimarts a Cardona, al Bages, "per ser el centre neuràlgic de la tauromàquia catalana i vestigi de la més llarga tradició cultural de maltractament a bòvids, datat de l'any 1.409", segons la CAC.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM