24maig2018

En directe: Selecció musical

Fita reivindica la llibertat d'expressió en una mostra a Girona que inclou dues imatges de Franco, una amb la paraula "criminal" Una de les imatges que es podran veure des d'avui a l'exposició de Domènec Fita. / Foto: Fundació Fita
13 de març de 2018 Escrit per 

Fita reivindica la llibertat d'expressió en una mostra a Girona que inclou dues imatges de Franco, una amb la paraula "criminal"

La Fundació Fita va realitzar l'any passat diverses exposicions i activitats sota el paraigües de 'Fita '90', amb per commemorar l'aniversari.

El primer dels actes va ser la inauguració d'una mostra al Museu d'Art de Girona, coincidint amb la proclamació de la República el 27 d'octubre. Una efemèride que l'artista va celebrar com "la primera exposició de la nova República".

L'exposició que s'estrena aquest dimarts compta amb cinc sèries de pintura abstracte (que porten per títol 'Sadoll', 'Clar', 'Replec', 'Lapse' i 'Rampell'), que l'artista ha elaborat durant aquest darrer any.

També s'hi podran veure dues fotografies de Franco que van localitzar al magatzem de l'antiga seu de la fundació i que ara el pintor ha recuperat. En una d'elles, hi havia la paraula "criminal" escrita i l'artista hi ha afegit una mena de creu en forma de trencaclosques al rostre i li hi ha posat un bigoti. A l'altra, hi ha afegit un bigoti i una mena de serrell.

A més, s'han recuperat obres més antigues com una pintura del poble de la Roca de la Vall de Camprodon, que data de l'any en què es va aprovar l'Estatut de Sau i on hi apareixen escrites les paraules "sí" i "visca Catalunya".

La mostra vol denunciar la "limitació" de la llibertat d'expressió i la regressió "cap a un temps que ja es creia superat". De fet, el propi Fita assegura, en referència a Franco, que "un dictador que de ben jovenet amb les seves arts i manyes em va fer plorar, en haver de cantar amb el braç enlaire i dret dalt d'una cadira un himne imposat".

Per la seva banda, el director de l'exposició, Kim Bover, afirma que la mostra té plena vigència. "En els darrers mesos, amb el país totalment intervingut, la repressió ha anat en augment fins a punts inimaginables, com la retirada d'obra artística en una de les exposicions de més relleu al territori espanyol, ARCO 2018, a Madrid", detalla.

En aquest sentit, afegeix que "és en aquest punt on Fita i la direcció, indignats pel que està succeint, estableixen una relació directa entre els títols de l'obra que s'exposa, els seus sinònims i el seu significat, en relació als fets que el poble, el nostre país, pateix".Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM