24maig2018

En directe: Selecció musical

Ranxo per a 3.000 persones a Vidreres fet a cocció lenta i amb aliments frescos Un dels cuiners del Ranxo mostra una cullerada d'una cassola. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)
13 de febrer de 2018 Escrit per 

Ranxo per a 3.000 persones a Vidreres fet a cocció lenta i amb aliments frescos

Vidreres és famosa pel Ranxo del dimarts de Carnestoltes. Aquesta escudellada col·lectiva compta amb la implicació de tot el poble, des de carnissers, pagesos, botiguers i veïns que entre tots aporten tots els ingredients.

Tal com estableix la tradició, el dia abans els membres de la comissió de festes, els ranxers (cuiners), i les pubilles i hereus recorren amb una cercavila popular el nucli urbà i les masies per recollir els aliments que es couran l'endemà. També es fan donacions per participar en una rifa i amb els diners s'acaben de comprar els ingredients que falten.

I aquest dimarts ha estat el dia de la seva cocció. Han començat a les sis del matí. "Ha estat un dels anys més difícils pel fred que feia", ha explicat la Sandra Parés, una de les ranxeres de l'organització formada per més de vint persones.

La cocció és lenta i laboriosa. Més de sis hores amb foc de llenya i amb peroles d'aram de 100 litres de capacitat. La principal novetat d'aquesta edició és que s'ha incorporat una perola més i per primer cop s'ha cuinat amb un total de 28. Segons Parés, s'ha decidit incorporar-ne una més per poder servir a tothom. "Algun any ens havíem quedat curts i els organitzadors no n'havíem pogut menjar", explica.

En total, s'hauran cuinat uns 2.800 litres de Ranxo aproximadament i s'ha repartit entres uns 3.000 comensals.

La recepta del Ranxo de Vidreres inclou arròs, patates, mongetes del ganxet i porc, entre d'altres aliments. En Carles Sais, un dels ranxers més veterans, ha revelat quin és el secret: un sofregit a base de ceba, tomata, alls, pebre vermell i negre i moscatell. Té tanta anomenada que els comensals que venen amb les cassoles no només són del poble sinó també de municipis veïns i més enllà.

El Ranxo de Vidreres es ve celebrant des de fa uns 200 anys. Antigament es cuinava per a la gent pobra i després de tots aquests anys s'ha mantingut. Ara, però, com a escudellada popular oberta a tothom i feta amb la col·laboració de tot el poble.

Altres localitats gironines celebren ranxos com el de Vidreres. A Verges fan el que es coneix com a la Sopa i a Albons, una arrossadaLlagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM