24maig2018

En directe: Selecció musical

El sindicat Satse alerta d'un increment de les agressions físiques al personal d'infermeria El representant del sindicat Satse a Girona, David Oliver, durant la presentació de la campanya #stopagressions. / Foto: Jordi Altesa (ACN)
13 de març de 2018 Escrit per 

El sindicat Satse alerta d'un increment de les agressions físiques al personal d'infermeria

Les últimes dades disponibles, del 2016, assenyalen que l'Institut Català de la Salut (ICS) va registrar 490 agressions a professionals sanitaris, 58 de les quals van ser físiques.

Aquestes agressions s'han traduït en les baixes laborals de quatre metges, un infermer, quatre auxiliars d'infermeria i un zelador. L'atenció primària és la que ha rebut més agressions, un total de 383 (217 de les quals a l'àrea metropolitana).

Les dades del 2016 ja apunten a un canvi de tendència amb més agressions físiques i menys verbals, que encara són les majoritàries. Del primer tipus, el global català va passar de 47 a 58 mentre que de la segona tipologia el descens va ser de 454 a 432. La problemàtica, però, es manté "oculta" i en "silenci" atès que, segons dades del 2012, el 85% dels casos no es denuncien.

Ara la campanya vol fer un pas més perquè alerten que la tendència de l'increment d'agressions físiques segueix. Des de la delegació de Satse a Girona, David Oliver, ressalta que reben "espentes, cops de puny" o a vegades es fa malbé material de la sala.

A les comarques gironines, l'atenció primària va rebre el 2016 un total de 40 agressions, a les que cal sumar les 7 a l'Hospital Josep Trueta. El sindicat té detectats alguns casos de persones "reincidents" i algunes "zones conflictives". Aquests punts tensos, segons detalla Oliver, es produeixen a taulells de triatge i a les urgències. En aquests llocs la situació s'agreuja encara més quan hi ha "pics assistencials forts ".

Segons ha admès la secretària provincial de SATSE Tarragona, Cati Ródenas, els professionals sovint "fan la vista grossa", sobretot davant amenaces i insults, perquè estableixen una relació empàtica amb els usuaris. Al seu parer, el "deteriorament" de la qualitat assistencial, l'increment de les llistes d'espera i les "retallades" en general han comportat "un major grau d'insatisfacció" de pacients i familiars. "La gent potser es pensa que amenaçant-nos li arreglarem abans la situació, però si el sistema funciona bé és per l'esforç dels professionals, que donen el 110% i també pateixen les deficiències", ha subratllat.

És per això que la campanya '#Stopagressions. Res justifica una agressió' vol interpel·lar els professionals, els ciutadans i les administracions per incidir en la conscienciació i aconseguir mesures veritablement efectives. La iniciativa pretén que es denunciïn més agressions, deslligar les mancances del sistema sanitari dels professionals i conscienciar els ciutadans que "cap causa les pot justificar".

Durant aquest any es distribuirà material informatiu als centres sanitaris com ara cartells, tríptics i adhesius per seguir amb la tasca de conscienciació. La campanya es presenta aquesta setmana arreu de Catalunya i posa el focus en la "tolerància zero" envers les agressions.

#Stopagressions agafa el relleu d'una campanya que es va impulsar el 2004 pel mateix motiu. Aleshores es van acordar una sèrie de mesures preventives que el sindicat admet que no s'han desplegat. David Oliver ha detallat que cal incrementar la formació, que els protocols d'agressió "siguin vàlids fora del paper" i que s'impulsi la instal·lació de timbres per fer front a aquestes situacions, entre altres mesures.

L'anterior campanya sí que va servir per reconèixer el personal sanitari com a autoritat pública i que, en cas de denúncia, el seu testimoni valgués més que el de l'agressor. Ara, el sindicat busca que "deixin de quedar impunes".

Segons el sindicat, al conjunt de l'Estat es produeixen una mitjana de 55 agressions diàries a infermeres o infermers, més de 20.000 a l'any.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM