21maig2018

En directe: Selecció musical

Planols del projecte de construcció del port esportiu a Tossa de Mar Foto d'arxiu
20 d'abril de 2017 Escrit per 

Urbanisme veu "impossible" construir res a la zona d'Es Codolar on s'ha projectat el port esportiu de Tossa

A la veu unànime del Parlament, que ahir en comissió ja es va posicionar obertament en contra del port esportiu de Tossa de Mar, avui s'hi ha sumat la d'Urbanisme.

El seu director general, Agustí Serra, ha estat meridianament clar sobre la intenció de pretendre construir res a la zona d'Es Codolar. "És impossible que ho autoritzem", ha assegurat.

Serra no ha volgut referir-se al port esportiu, perquè no correspon a Urbanisme autoritzar aquests equipaments (que en el cas de Tossa, tindria 396 amarradors). Sí que ha recordat, però, que el Pla de Ports de la Generalitat no el contempla.

On sí que el director general ha entrat de ple és en tot allò que s'ha projectat des de primera línia de mar cap a muntanya. És a dir, l'aparcament per a 400 vehicles, la zona de serveis, l'hotel de 5 estrelles i els xalets de luxe. "Tot això és inviable", ha remarcat Agustí Serra, "perquè la zona gaudeix d'una protecció especial".

I aquí, el director ha recordat que no només el Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner preserva aquest àmbit, sinó també el Pla Territorial Parcial de les Comarques Gironines.

Per això, assegura que la Generalitat ja ha blindat poder-hi edificar res, i que no és necessari –tot i que tampoc sobrer- voler estendre fins a Es Codolar el PEIN del Massís de Cadiretes (com va reclamar ahir el Parlament).

Serra ha fet aquestes declaracions després de la reunió de la comissió d'Urbanisme. Que precisament, dins els punts de l'ordre del dia, també ha avaluat un altre projecte que afecta a primera línia de mar. En aquest cas, al Baix Empordà. Es tracta de l'avanç del pla especial urbanístic dels Jardins de Cap Roig, la finca on s'hi celebra un dels festivals degans de la Costa Brava.

El paratge, de 20 hectàrees, situat a cavall de Palafrugell i Mont-ras, és ara propietat de CaixaBank. El document que ha avaluat la comissió esbossa què s'hi vol fer en un futur i inclou dues ampliacions a tocar del castell. Una, l'auditori soterrat; l'altra, una sala polivalent situada a la part nord de la fortalesa.

I és precisament aquesta sala la que no convenç a Urbanisme. El director general explica que la seva façana sobresortirà massa entre el paisatge, i que volen evitar "que apareguin determinades andròmines" a primera línia de la costa. Per això, la comissió ha demanat als promotors que ho reformulin, amb l'objectiu de preservar els valors paisatgístics de l'entorn. "Tenint en compte que l'avanç del pla és un document molt genèric, i que encara li queda camí per recórrer", ha precisat Serra.

El dels Jardins de Cap Roig no és l'únic avançament de pla especial que ha passat avui per comissió. També se n'ha avaluat un altre; en aquest cas, a la comarca de la Selva. Es tracta del què permetrà al PGA de Caldes de Malavella ampliar-se amb 84 noves hectàrees (situades entre la línia del TAV i l'eix transversal).

En aquesta zona, que fonamentalment pertany a Vilobí d'Onyar, s'hi ha projectat un llac artificial, una hípica, una àrea esportiva vinculada al golf i una zona de vinyes amb un celler. La comissió d'Urbanisme ha avalat el projecte, però amb matisos (perquè gran part és sòl no urbanitzable). "Per exemple, se'ls ha respost que una zona de bars i cafeteries no hi té encaix o que, abans de construir el celler, plantin la vinya i n'assegurin la producció", ha concretat Serra.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM