La secretària de Millora Educativa del Departament d'Educació, Pepín Beltran. / Foto: María Belmez (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La secretària de Millora Educativa, Pepita Beltran, la secretària general del Departament d'Educació, Teresa Sambola, i la secretària de Currículum, Mercè Andreu, han detallat els canvis en el currículum de batxillerat que s'aplicaran d'aquí a 2 cursos.

El més destacat és aquesta fusió de les matèries de ciències, contra la que s'havien mostrat docents i societats científiques.

El resultat final és la fusió de 4 matèries en 2, una fusió que des de la conselleria han insistit que era necessària per complir el requeriment del Ministeri d'Educació per complir la normativa estatal. El fet que ara no fos així, ha assegurat Beltran, havia fet que alumnes que necessitaven homologar els seus títols en altres comunitats autònomes no ho haguessin pogut fer.

Per portar a terme aquest canvi el Departament n'ha impulsat d'altres. Un d'aquests és l'increment d'una hora de totes les matèries de modalitat de totes les vies de batxillerat. Fins ara, els alumnes tenien una matèria de modalitat obligatòria i en triava dues d'entre les quatre existents, totes de 3 hores cadascuna. En total, es cursaven 9 hores de matèries de modalitat. Amb els canvis plantejats, els alumnes cursaran l'obligatòria de modalitat (4 hores) i les dues matèries de modalitat fusionades (cadascuna de 4 hores). En total, 12 hores. Per això, des d'Educació defensen que s'incrementen les hores de modalitat i que tots els alumnes del batxillerat científic rebran coneixements de totes les àrees de modalitat.

Un segon canvi és la reducció de les hores optatives per a incrementar les de modalitat. Així, aquestes passen de nou a sis hores i, a més, no hi haurà obligació que siguin trimestrals. En aquest punt, la conselleria està estudiant quina serà la combinació horària de les matèries optatives, ja que podrien ser tres assignatures de dues hores cadascuna, dues assignatures de tres hores cadascuna o bé una de quatre hores i una altra de dues.

Des d'Educació han defensat que amb les dues matèries de modalitat fusionades els alumnes rebran tots els coneixements mínims i necessaris que han d'assolir al primer curs i que els permetran cursar les assignatures de segon de batxillerat. Tot i això, han creat quatre noves optatives relacionades amb les matèries fusionades que seran "altament recomanables" per tal d'"ampliar" els coneixements en aquestes àrees. Es tracta de física+, química+, biologia+ i geologia+. Aquestes matèries seran de dues hores anuals.

En aquest sentit, des de la conselleria s'està treballant en la creació d'itineraris formatius d'exemple per tal que els centres puguin orientar els seus alumnes en funció de quina és la branca en què volen especialitzar-se.

Un altre dels canvis que s'introdueix és que el treball de recerca deixarà de comptar un 10% de la nota i passarà a ser com una assignatura més. Es tracta, però d'un treball que no té assignació horària. Des de la conselleria han defensat continuar fent aquest treball, però la ponderació d'aquest passarà a ser d'entre un 4% i un 5%, segons les assignatures que acabi fent l'alumne. Com ja passava ara, comptarà per a la nota de segon curs.

D'altra banda, Educació ha confirmat que es manté el pacte amb el Ministeri d'Educació per tal de no tocar les matèries de modalitat de literatura catalana i literatura castellana a segon de batxillerat. Així, seguiran sent dues de les vuit matèries de tria per part de l'alumnat. Educació ha insistit que així es reconeix la singularitat cultural i històrica d'aquestes matèries.

Sobre llengua, finalment no s'ampliarà a una tercera hora, ja que s'ha valorat la idoneïtat de no introduir més canvis. Sí que s'inclourà l'oferta d'una optativa de segona llengua estrangera també a segon, per donar compliment a una resolució judicial.

Una altra modificació és que en la modalitat d'humanitats i ciències socials, els alumnes només podran cursar les matemàtiques aplicades a les ciències socials i no les científiques com a matèria de modalitat.

Per últim, hi ha algunes assignatures que canvien de nom, tot i que no els continguts: llengua i cultura greuges passa a ser grec, llengua i cultura llatina serà llatí i funcionament de l'empresa i disseny de models de negoci serà empresa i disseny de models de negoci.

Des de la conselleria han defensat que tots aquests canvis s'han treballat "àmpliament" amb els diferents actors implicats. Així, han recordat que s'han reunit amb entitats, col·legis professionals, plataformes, sindicats, juntes de direccions de centres de primària i secundària i amb la inspecció.

Davant l'anunci de la plataforma Ciències en Perill de no corregir exàmens de les PAU, la secretària de Millora Educativa ha afirmat que la correcció és opcional, no obligatòria, i que s'apunten els docents que volen corregir les proves.