L'Arxiu Municipal de Girona ha restaurat els llibres majors de la Taula de Canvi de la ciutat i que daten entre els segles XVI i XVIII. Es tracta de 56 volums que van des del 1568 al 1715.
Els llibres recullen la informació de la Taula de Canvi, una institució dedicada a la gestió de dipòsits, girs de diners, a la custòdia de joies i altres objectes de valor de l'època i que, alhora, també actuava com a tresoreria municipal de Girona.
Els treballs, que es presentaran públicament el dissabte 26, han durat quatre mesos i han estat realitzats per dues restauradores que han preservat els llibres, de tapa de fusta, amb pell treballada i amb corretges i pany, ja que es consideraven de caràcter confidencial.
Els llibres destaquen per les seves dimensions. Es tracta de volums de gran format, amb mesures que oscil·len entre els 44 x 32 cm i els 47 x 39 cm, d'alçada i amplada, i gruixos de 10 a 25 cm, segons el nombre de pàgines de cadascun d'ells, que en molts casos arriba a les 1.000. Aquestes dimensions fa que arribin a pesar fins a divuit quilos motiu pel qual fa que calgui tenir especial cura a l'hora de manipular-los. Les cobertes són de fusta folrada de pell, algunes amb l'escut de la ciutat estampat i moltes conserven encara les peces metàl·liques del pany i dels cinturons de pell que tancaven els llibres.
Des de l'arxiu destaquen el seu contingut, molt ben preservat, i que ofereix una informació molt valuosa, perquè conté les anotacions dels comptes de crèdit i de dèbit, així com els dipòsits de joies i objectes de valor de persones i institucions, amb tots els seus moviments diaris al llarg dels seus anys de funcionament.
Cal tenir en compte que durant molts anys els llibres majors havien estat emmagatzemats en posició vertical, un fet que ha ajudat al deteriorament de les cobertes, que han quedat afectades per corcs, ressecament de la pell, oxidació de peces metàl·liques i desgast del cosit.
La restauració s'ha centrat a estabilitzar i reforçar les enquadernacions, netejar i tractar les cobertes, recosir estrips, netejar el paper i recuperar parts perdudes. També s'han col·locat en capses individuals de conservació i s'han traslladat a un nou espai amb prestatgeries adaptades per mantenir-los en horitzontal i en bones condicions.
El conjunt de la intervenció ha suposat una inversió de prop de 30.000 euros i és necessària la digitalització i publicació en línia dels llibres. A través d'aquesta actuació es vol permetre un millor accés i coneixement de la Taula de Canvi i Comuns Dipòsits com una de les institucions financeres pioneres a Europa i, alhora, apropar-nos a les activitats econòmiques i a la vida quotidiana de la Girona dels segles XVI i XVII.