Representants d'empresaris del sector turístic gironí s'uneixenen contra de l'increment de la taxa turística. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Federació d'Hostaleria de les comarques gironines ha liderat l'oposició frontal a l'increment de la taxa turística aquest dijous al matí a Girona.

Ha criticat el greuge econòmic i l'ofec fiscal que suporta el sector turístic català i asseguren que aquesta situació és especialment crítica a la demarcació de Girona.

El president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegre, retreu que el Govern vagi "a cop de decret" i consideren que cal legislar amb projectes de llei amb una tramitació parlamentària que permeti el diàleg la transparència legislativa, al mateix temps que sigui una legislació consensuada amb els sectors afectats.

Per la seva banda, el president de la Taula Gironina de Turisme, Jaume Dulsat, recorda que "qui va aixecar aquest país de la crisi econòmica va ser el turisme" i creu que ara les administracions sempre apunten a aquest motor econòmic. "Entenem que el turisme suposa una capacitat de càrrega al territori i que cal una gestió d'uns recursos naturals finits, però volem ser part de la solució i no del problema", afegeix Dulsat.

Un altre element que han destacat els empresaris és que la nova taxa no tingui en compte elements com ara "les peculiaritats del territori o la temporalitat que hi hagi". D'aquesta manera, no troben normal que un turista que vingui en temporada baixa hagi de pagar el mateix que aquells que venen en temporada alta. "Perdem competitivitat", reafirmava Dulsat. En aquesta línia, Gotanegra assegura que hi podria haver "un 25% de diferència en el preu d'una nit" per a visitants que vagin a Les Cases d'Alcanar (Montsià) o Peníscola (Castelló).

A més, els empresaris demanen "més transparència" en la gestió dels diners que es recapten amb la taxa. Fins ara, el 50% dels diners els gestiona la Generalitat i l'altre 50% es reparteix als municipis. Malgrat tot, els empresaris asseguren que són pocs els ajuntaments que detallen si els diners de la taxa són per a promoció turística o no, tot i que legalment els diners haurien de tenir aquesta funció.

Un dels vicepresidents de la federació, Francesc Zucchitello, explica que la demarcació de Girona "recapta el 50% dels ingressos per la taxa turística a tot Catalunya" però la demarcació només rep un 20%. Per això ho considera un "dèficit fiscal" que cal esmenar amb la nova normativa, ja que "a Barcelona només ingressen una cinquena part i reben el 100%". Per a Zucchitello, el més just és que la demarcació rebi un 80% de tots els ingressos, és a dir un 40% dels diners de la taxa en l'àmbit de tot Catalunya.

L'increment de la taxa turística hauria de produir-se a partir de l'1 de maig, tot i que els empresaris confien que el Govern rectifiqui i faci marxa enrere. Si no fos així, en molts casos els empresaris seran els que hauran d'assumir el sobrecost perquè en molts casos ja hi ha els preus tancats i no són a temps de rectificar-los.

Malgrat tot, consideren que aquesta taxa perjudicarà "al conjunt dels catalans" perquè és el públic majoritari dels allotjaments turístics. "Tenim un 12% de públic espanyol i un 38% és estranger, la resta és tot de Catalunya", detalla el president de la federació.