Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Més de 40.000 docents i membres d’equips directius de centres públics de secundària podran respondre a partir d'aquesta setmana l’enquesta sobre la regulació dels dispositius mòbils a l’ESO que ha entrat en vigor aquest curs.

L'objectiu és tenir una fotografia de quina és la regulació dels centres que imparteixen secundària en l’ús dels telèfons mòbils i saber quina és l’afectació dels dispositius i de la regulació pel que fa al clima del centre i el rendiment de l’alumnat.

Els mòbils estan prohibits i només es poden utilitzar amb finalitats educatives a l'aula.

En el qüestionari els docents i membres dels equips directius del centre responen a preguntes relacionades amb diferents aspectes com ara en quines activitats educatives s’usen els mòbils (cerca d’informació, prendre apunts, xarxes socials amb finalitats educatives, aplicacions educatives); freqüència d’ús educatiu del dispositiu mòbil a l’aula; proporció d’alumnes amb dispositiu mòbil personal; increment o reducció de les incidències relacionades amb l’ús indegut dels mòbils; efecte en la relació entre els alumnes i la convivència als centres; efecte en el rendiment de l’alumnat, posicionament respecte a una possible regulació més restrictiva.

En total són entre 30 i 35 preguntes, depenent si els docents formen part de l’equip directiu. L'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Educatives (Ivàlua) ha elaborat l'enquesta, però també està fent una revisió d’evidències sobre els impactes de les regulacions dels dispositius mòbils aplicades en altres entorns.

L’objectiu és identificar quin ha estat l’impacte en l’aprenentatge i en la convivència als centres educatius en països o regions on s’han implementat i avaluat regulacions similars.

Aquesta avaluació s’emmarca en el projecte de revisió de l’ús de pantalles i dispositius digitals a les aules engegat pel Departament d'Educació i FP el passat febrer, quan també es va constituir la Comissió per una Digitalització Responsable als Centres Educatius, que treballa en unes conclusions que estaran enllestides a finals de curs.