Els impulsors del Girona Virtual i membres de l'Ajuntament. / Foto: Ajuntament de Girona

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un projecte de realitat augmentada innovador permetrà veure la torre Gironella de Girona amb l'aspecte que tenia el segle XIV. Una experiència immersiva que es podrà gaudir gràcies a la iniciativa de Girona Virtual.

Permet visualitzar elements patrimonials en tres dimensions des de qualsevol dispositiu electrònic.

El projecte utilitza el potencial de les eines digitals per valorar el patrimoni històric de la ciutat. Una proposta que ofereix una reconstrucció digital en 3D de la torre tal com era al segle XIV. Així, qualsevol persona la pot explorar a través del navegador del seu telèfon mòbil sense necessitat de descarregar cap aplicació.

L'objectiu és preservar i difondre el patrimoni de manera respectuosa, sense intervenir físicament l'entorn. A més, es connecta la narrativa històrica amb les eines digitals més avançades, de tal manera que es crea una sinergia entre el passat i el present.

Els usuaris de l'eina poden moure's lliurement per l'entorn i, a través de la lectura de codis QR, podran recuperar l'aspecte original de l'espai on estiguin des de diferents angles gràcies a l'aplicació de la realitat augmentada. Girona Virtual també proporciona informació contextual sobre els elements arquitectònics i històrics, que milloren l'experiència de l'usuari.

Al mateix temps, aquest projecte al voltant de torre Gironella, representa el tret de sortida del projecte municipal de renovació de la senyalística de la muralla de Girona que es durà a terme aquest any 2025. Per altra banda, el dispositiu de realitat augmentada formarà part dels recursos que té a disposició el museu d'Història de Girona per fer més accessible i atractiu el coneixement del patrimoni de la ciutat.

Cal destacar que la torre Gironella, situada al punt més alt de la muralla romana de Girona, és una fortificació amb restes que daten de l’època romana. Reconstruïda al llarg dels segles, va ser símbol de poder i resistència fins que va ser destruïda el 1812. Ara, gràcies a la tecnologia, torna a alçar-se virtualment sobre la ciutat.

L'Ajuntament de Girona col·labora en aquesta iniciativa, que forma part de l'estratègia d'Àrees Digitals, impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals, el Mobile World Capital Barcelona i el centre de recerca i2CAT. El consistori vol, amb aquesta experiència, "recuperar el patrimoni històric de Girona per saber d'on venim i saber com es construeix la nostra identitat".