Dos agents de la Policia Municipal de Girona. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Ajuntament de Girona ha aprovat una nova ordre de servei adreçada a la Policia Municipal que explicita l'operativa a seguir a partir d'ara davant de delictes relacionats amb l'ocupació d'immobles.

Les indicacions s'han elaborat seguint els criteris que les seccions penals de l'Audiència de Girona van establir en l'acord que unificava els criteris dels tribunals.

Entre les accions concretes que aplicarà la policia de amb les noves instruccions hi ha el desallotjament sense autorització judicial prèvia d'aquelles ocupacions que no superin el termini de 24 hores.

En situacions de vulnerabilitat, la policia es coordinarà amb Mossos d'Esquadra i buscaran alternatives per als ocupes, com la derivació a serveis socials o a la Sopa.

La instrucció segueix els criteris dictats per l'Audiència i notificats el gener de 2025 en relació amb el delicte d'usurpació de béns immobles.

Segons informa l'Ajuntament en un comunicat, amb l'adopció d'aquesta mesura, busquen actualitzar el protocol d'actuació i adaptar-lo al context actual, fent-lo "més eficient i incorporant-hi un punt de vista social". Així, alguns objectius que recull l'ordre són defensar els drets de propietat de les persones titulars dels immobles ocupats i restituir "de forma imminent" els immobles a la víctima quan sigui possible i així evitar "la progressió delictiva".

La instrucció també posa l'accent en la persecució de la delinqüència organitzada al voltant de les ocupacions, "font de problemes de seguretat ciutadana i convivència, sovint associats a activitats delictives com el tràfic de drogues, l'extorsió de les persones vulnerables, i les connexions il·legals d'energia".

En paral·lel, l'Ajuntament recorda que, en alguns casos, les ocupacions estan lligades a situacions de vulnerabilitat i necessitat, i per això el protocol diferencia aquestes situacions i estableix un enfoc destinat a protegir les persones vulnerables, especialment els menors d'edat.

Entre les accions concretes que aplicaran amb les noves instruccions hi ha dos aspectes rellevants. D'una banda, en casos en què l'ocupació de l'immoble s'hagi produït en un termini de menys de 24 hores, els agents podran desallotjar els ocupes sense autorització judicial prèvia.

D'altra banda, la tramitació d'aquests delictes es farà a través del procediment immediat per delictes lleus, sempre que s'identifiquin i se citin totes les parts, i que no hi hagi delictes connexos. En cas contrari, es tramitarà l'atestat per via ordinària. L'Audiència va remarcar que aquesta mesura agilitzarà els procediments perquè es podrà resoldre el cas en un termini curt de temps.

L'Ajuntament recorda que, tal i com va establir l'Audiència, aquesta instrucció fa referència a l'ocupació d'immobles on no viu ningú, que és quan es tractaria d'un delicte lleu d'usurpació de bens immobles. Quan es tracta de la llar d'una o de diverses persones (ja sigui principal, segons residència o d'ús puntual) , el delicte és de violació de domicili i l'actuació dels cossos policials segueix una altra normativa i és un altre procediment judicial.