El sindicat d'infermeria SATSE alerta que, segons les dades de la Unitat Bàsica de Prevenció (UBP), a l'hosptal Josep Trueta de Girona es registren una mitjana de 5 agressions físiques al mes.
Una dada que consideren "alarmant" i que posa en risc tant als sanitaris com als pacients.
Des del Trueta, però, asseguren que aquestes dades són "incorrectes", que la UBP no les ha facilitat a SATSE i que les xifres serien inferiors.
El sindicat, a més, denuncia que no hi ha una regulació global que, a més d’imposar mesures de protecció, estableixi un "pes jurídic real contra els agressors". "Encara hi ha persones que pensen que amb violència seran atesos abans, millor o aconseguiran una medicació que no els correspon", alerten al comunicat.
En aquest sentit, afirmen que sense una legislació "contundent" les administracions dels hospitals no es veuen obligades a instal·lar totes les mesures de protecció i "les persones potencialment conflictives saben que les agressions al personal sanitari tindran poques conseqüències".
Per una banda, el sindicat diu que els polítics obvien la realitat perquè el Congrés de Diputats ha tingut dues oportunitats "clau" per protegir els professionals sanitaris: la llei de ràtios d'infermeres i la proposició de llei contra les agressions al personal sanitari.
D'altra banda, recorden que el Trueta ja va ser l'escenari d'un episodi de "violència extrema" la nit de Sant Joan. "Aquest incident va generar una profunda preocupació entre els professionals i va portar SATSE Girona a exigir mesures immediates per garantir la seguretat".
Entre elles, la presència dels Mossos d'Esquadra a l'hospital -o en un radi proper al centre- perquè no triguin tant a arribar quan se'ls requereixi. "La resposta ha estat insuficient", asseguren. A finals de novembre, la direcció del centre va informar els representants dels treballadors que s’estava elaborant un pla conjunt amb els Mossos. “Mesos després encara no s’ha fet públic cap avenç. És una vergonya” afirmen.
El sindicat denuncia "inacció" davant " l'augment de violència" a l'hospital gironí. De fet ho atribuexien la situació a un cúmul de causes. Entre elles, la manca de personal d'infermeres i fisioterapeutes que, al seu entendre, "perjudiquen la qualitat assistencial" i, al mateix temps, "afavoreix situacions de tensió i violència als centres de salut". També ho vinculen a les llargues llistes d'espera, la saturació a urgències o la "poca protecció del personal", així com una "cobertura legislativa insuficient".
Amb tot, el sindicat reclama respostes concretes i immediates per part de la direcció del Trueta, així com de les administracions d’altres centres i el CatSalut. D’altra banda fan una crida a la "implicació real de la classe política per aprovar les lleis necessàries que garanteixin la seguretat als centres sanitaris".
Fonts del Trueta argumenten que el centre, així com els altres de l'ICS, apliquen des del 2007 de "manera activa" procediments de prevenció i actuació en casos de situacions de violència contra els professionals que inclou les accions de relació directa entre el Servei de Prevenció de Riscos i la persona afectada, i suport sanitari, psicològic i legal.
Pel que fa a seguretat i infraestructures, defensen que els centres de salut compten amb mesures de seguretat "passives i actives". També tenen al seu abast campanyes de conscienciació i tolerància zero contra les violències vers els professionals.