Els veïns agrupats sota l'Assemblea d'Entitats en Defensa del parc Jordi Vilamitjana, sostenen que el canvi urbanístic que permetrà aixecar-hi 350 pisos, i que traslladarà la zona verda a tocar de la riera Masrocs, obeeix tan sols "a motius purament financers".
S'oposen que l'Ajuntament de Girona compensi d'aquesta manera els privats -el Mas Bellsolà i Can Sureda- a qui se'ls hauran d'expropiar part dels terrenys per aixecar-hi el futur Campus de Salut.
"En cap cas nosaltres ens oposem al nou Trueta; volem que es faci l'hospital i creiem que és una necessitat urgent, però no estem disposats a pagar-ne la factura", ha subratllat un dels portaveus de l'assemblea, Pau Casacuberta. "Una escultura es pot moure de lloc, però un parc no es trasllada", hi ha afegit, assegurant que "la mala gestió" de l'Ajuntament ha derivat en un "nyap urbanístic" a través "de préstecs que s'han fet sense tenir en compte els veïns".
Casacuberta també assegura que, en cap cas, es pot atribuir als veïns que el projecte del nou Campus de Salut pugui patir endarreriments. "És fruit de la tossuderia històrica de l'Ajuntament de Girona, que volia que part del nou hospital portés el codi postal de la ciutat", afirma el portaveu de les entitats.
Els veïns critiquen que el trasllat del parc obeeix "exclusivament" a motius financers. Sostenen que l'Ajuntament de Girona ha escollit "privatitzar" el parc perquè "no té o no vol buscar" els diners que costaria tirar endavant les expropiacions (que xifren en 3 milions d'euros). A més, Casacuberta també recorda que, amb la permuta, els propietaris afectats tampoc n'estan contents.
Per fer sentir la seva veu, els veïns han presentat una moció ciutadana que es debatrà al Ple del proper dilluns 10 de març. I aquella tarda, també han convocat una manifestació que sortirà des de Can Ninetes i anirà fins a les portes de l'ajuntament.
Els veïns reclamen a l'equip de govern que "busqui solucions" per salvar el parc i critiquen que el consistori s'hagi tancat en banda i sostingui que no hi ha cap altra alternativa. "El trasllat del parc no és viable, perquè suposa esquarterar la zona verda i allunyar-la encara més d'uns barris densament poblats i històricament maltractats per l'administració", afirma Casacuberta.
La portaveu de l'Associació de Veïns de Can Gibert del Pla, Anna Ballesteros, subratlla que el Jordi Vilamitjana és "el segon parc arbrat de la ciutat" i que, tot i que l'Ajuntament el tingui "completament abandonat", ells mateixos s'han encarregat d'arranjar-lo i dinamitzar-lo. "Estem parlant de 27.000 metres quadrats i de 400 arbres adults que desapareixeran", subratlla Ballesteros, dient que el trasllat del parc pot assentar precedents.
La moció que defensaran dilluns al Ple ha rebut el suport d'una quarantena d'entitats de la ciutat i de gairebé 2.000 persones a títol individual. Entre les associacions que s'hi han adherit hi ha les de veïns de Sant Narcís i la Massana de Salt, el CAP de Can Gibert, l'escola Montfalgars, Mou-te en Bici, els comerciants de Girona Sud o el Sindicat de Llogateres.