Una parada de fruita al mercat de la Devesa de Girona. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La nova ordenança, que ara tot just comença a caminar, vol "repensar i actualitzar" els mercats de marxants de Girona, adaptant-los també a allò que disposen les normatives europea i catalana.

S'ha redactat coincidint amb la fi de les concessions actuals, que s'atorguen cada quinze anys i que caducaran a principis d'octubre.

"Aprofitant que s'acaben les autoritzacions, hem fet una ordenança pensada en la realitat dels mercats de Girona del 2025, amb l'objectiu d'apostar per un model de qualitat, de proximitat i amb més capacitat de gestió i d'ordre", subratlla la vicealcaldessa, Gemma Geis.

Actualment, a la ciutat hi ha dos mercats no sedentaris. El més gran, el de la Devesa, se celebra els dimarts i els dissabtes (i acull fins a 120 i 180 parades respectivament). L'altre, el de Can Gibert del Pla, es fa els dijous i té 30 parades, que segueixen un model unificat.

D'entrada, dins l'aposta "d'adaptar el mercat a la realitat", i també després d'escoltar les demandes dels veïns, la nova ordenança redueix fins a un 25% el nombre de parades a la Devesa (a Can Gibert, es mantenen les actuals). Proposa que els dimarts la xifra de les que paren al parc s'ajusti a 90; i els dissabtes, a 150. Gemma Geis precisa que aquest és un punt de partida, però que la fotografia final podrà moure's. Perquè s'obrirà un període d'esmenes i al·legacions, on el consistori "escoltarà tots els sectors".

Tot i que la nova ordenança abasti els dos mercats, allà on es fa més incís és amb el de la Devesa. Aquí, es calcula que cada dia que hi ha mercat -sobretot, els dissabtes- hi passen més de 5.000 persones.

El redactat recull que entre un 20 i un 30% de les parades siguin d'alimentació -fonamentalment, de fruita i verdura- i que entre un 70 i un 80% siguin multisectorials (roba, tèxtil per a la llar, marroquineria o ferreteria, entre d'altres). A més, precisa que com a màxim podran tenir 8 metres de llargada, que poden arribar fins als 12 en el cas que siguin amb vehicle.

La nova ordenança, que també concreta quins seran els horaris de muntatge i desmuntatge, vol acabar amb els problemes que s'han detectat al mercat de la Devesa. Entre aquests, marxants que no hi van durant dos o tres mesos o bé d'altres que no respecten la disposició lineal (i agrupen les parades formant una U).

Pel que fa a la mercaderia, el redactat també recull que s'haurà d'exposar damunt el taulell, i no deixar-la a terra. I tenint en compte la protecció del parc -la Devesa és un Bé Cultural d'Interès Nacional- l'ordenança també garanteix que no es puguin apilonar caixes en determinats punts o que la zona no s'embruti. "El mercat s'ha d'integrar i respectar la Devesa, i aquesta era una de les demandes que ens feien les associacions de veïns", afirma la vicealcaldessa.

En paral·lel, l'ordenança també inclou el compromís amb el català -per exemple, amb l'etiquetatge- i fa una aposta decidida per la seguretat alimentària. "El món ara és més globalitzat, i per tant hem de fer un esforç per garantir-la, apostant també per un producte local i de proximitat, que és una de les demandes que també ens han fet alguns paradistes", concreta Geis.

"Allò que volem és que tothom tingui les mateixes condicions d'igualtat, i per tant posem normes clares", precisa la vicealcaldessa, en referència als marxants". "I ho fem pensant també amb la funció social dels mercats, amb voluntat de trobar l'equilibri i fent que aquells qui vagin a comprar-hi hi trobin qualitat, ordre, seguretat i un producte de proximitat", hi afegeix Gemma Geis.

Partint d'allò que disposa la Llei de Comerç, la nova ordenança fixa un règim sancionador que s'estén entre els 300 i els 1.500 euros (en funció de si s'ha comès una falta lleu, greu o molt greu). I que, en els casos més extrems, pot arribar a comportar la revocació de l'autorització.

Per garantir el compliment de l'ordenança, el text també reforça la figura dels assentadors. "És la persona que fixa les parades, que les limita i que té un contacte directe amb els marxants; el que hem fet és reforçar aquesta figura, perquè també ens ho demanaven els paradistes, i concretar quines són les seves competències a l'hora de controlar, vigilar i garantir que es vetlli la convivència", ha dit Geis.

En concret, l'ordenança recull que a Girona hi haurà dos assentadors. Quan detectin una infracció, ells seran els encarregats d'aixecar acta i remetre-la als serveis municipals perquè, si és el cas, tirin endavant la corresponent sanció.

Es preveu que la nova ordenança de mercats no sedentaris de Girona, que ara començarà tot el procés d'aprovació, sigui una realitat en un termini d'entre quatre mesos i mig any. La vicealcaldessa de Girona explica que, encara que el redactat no inclogui el possible trasllat del mercat de la Devesa a una altra ubicació -com recull un dels 64 punts de l'acord de govern- això no tanca la porta a poder-ho tirar endavant.

"D'acord amb la normativa local, això no es podia incloure a l'ordenança; per tant, que aquí no s'hagi especificat aquest canvi d'ubicació, no tanca la possibilitat que ho puguem fer", diu Gemma Geis. "Però cal anar per una altra via", conclou.