La consellera d'Educació, Esther Niubó, ha assegurat que el Departament treballa perquè els alumnes catalans millorin les competències en matemàtiques.
Niubó, ha reconegut que els resultats en matemàtiques de l'alumnat català "són millorables".
Un 41,8% dels escolars catalans de 4t de primària tenen un nivell baix (29,9%) o molt baix (11,9%) de matemàtiques, segons l'Estudi Internacional de Tendències Matemàtiques i Ciències (TIMSS) 2023, per sota de la mitjana de l'Estat i a la cua dels països de la Unió Europea.
Per darrere de Catalunya se situen Kazakhstan, França, Montenegro, Macedònia del Nord, Qatar, Bahrain, Kosovo, Bòsnia Hercegovina, Xile, Uzbekistan, Jordània, Oman, Iran, Aràbia Saudita, Brasil, Marroc, Kuwait i Sud-àfrica.
Per revertir aquests resultats, Niubó ha apuntat que s'oferiran dos postgraus al professorat, un per als mestres de primària i un altre per als docents de secundària, dels quals només el 30% tenen el grau de Matemàtiques. Del postgrau "d'aprofundiment en matemàtiques" per a professorat d'educació secundària obligatòria i batxillerat s'oferiran 100 places a les universitats UdG, UdL, UPC i URV. El postgrau per a mestres de primària es farà en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona.
Una altra eina que ha destacat la consellera és el programa Florence, al qual s'han adherit aquest curs uns 200 centres catalans i que el Departament confia estendre encara més. Florence "implica incrementar d'una a quatre les setmanals de matemàtiques" i que les escoles rebin "un suport molt intensiu en formació, així com material didàctic i guies".
Educació i FP també col·labora amb la Societat Catalana de Matemàtiques i amb FEEMCAT (Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya) en accions adreçades a la promoció i foment de les matemàtiques entre alumnes i docents.
Per als professors de matemàtiques, els mals resultats dels alumnes en aquesta matèria a Catalunya responen a una diversitat de factors, entre ells els canvis socials i tecnològics, i també altres aspectes com la pandèmia o la perspectiva social sobre la matèria.