L'entrada del Palau de Justícia de Girona. / Foto: arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Abans de començar el judici, la fiscalia i la defensa van arribar a un acord i la secció tercera de l'Audiència de Girona ha condemnat l'advocat com a autor d'un delicte d'apropiació indeguda.

Segons recull la resolució, de la que ha estat ponent el magistrat Juan Mora Lucas, les víctimes van contractar els serveis professionals de l'advocat el juliol del 2013. Volien que s'encarregués de presentar una demanda contra Catalunya Caixa per valor de 75.000 euros per la compra d'unes participacions preferents.

L'advocat va engegar el procediment i va cobrar 3.000 euros en concepte de provisió de fons i 1.000€ més per al pagament de taxes judicials i del procurador. Va acabar presentant la demanda, que el jutjat de primera instància 1 de la Bisbal d'Empordà va estimar, declarant la nul·litat de la compra de les preferents que havien tingut lloc entre els anys 2009 i 2010.

El jutjat de la Bisbal va condemnar l'entitat bancària a abonar als demandants la quantitat de 60.726,45 euros, més interessos legals.

L'acusat, sense que els seus clients ho sabessin i sense comptar amb la seva autorització, va cobrar en total 87.516,69 euros (l'import i els interessos) i ho va "incorporar al seu patrimoni".

Segons exposa la sentència, quan els seus clients "li van requerir el pagament de la quantitat que els devia", el lletrat va optar per abonar-los 60.000 euros el desembre del 2016, però no els va oferir "cap explicació". Els demandants van exigir "insistentment" el pagament íntegre dels diners que faltaven, i el setembre del 2017 va aconseguir que l'advocat fes una nova transferència per valor de 13.000 euros.

Quatre mesos més tard, el gener del 2018, les víctimes es van presentar al despatx professional de l'advocat, que va "reconèixer" que encara tenia "un deute pendent" amb ells d'uns 14.000 euros, més interessos. Tot i que van acordar que abonaria els diners abans del maig, "no ho va fer i va deixar de contestar les trucades telefòniques dels seus clients per eludir el pagament".

Finalment, van reprendre les negociacions i l'advocat es va avenir a abonar la totalitat dels imports que faltaven (que pujaven a 19.514 euros) de manera fraccionada entre gener i març dels 2019. Només va fer una primera transferència de 5.000 euros, la resta van quedar a deure: "Mai va pagar la quantitat restant, amb l'ànim d'obtenir un benefici patrimonial il·lícit de 14.514 euros".

Com que l'acusat ha reconegut els fets i fiscalia i defensa han arribat a un acord, l'Audiència de Girona ha imposat a l'advocat una pena de 6 mesos de presó. També l'inhabilita per exercir com a lletrat durant 2 anys.

La sala ha acordat la suspensió de l'execució de la condemna perquè es compleixen els requisits legals. Per tant, no haurà d'entrar a la presó amb la condició de no tornar a delinquir en un termini de 3 anys i de pagar els 14.514 euros (més interessos) a les víctimes. "En cas contrari, es pot revocar la suspensió de la pena", resol l'Audiència.

La sentència és ferma.