L'Agència Tributària ha obert aquest dimecres el termini per presentar la declaració de la renda de l'any 2024.
Exercici en què espera ingressar 4.361 milions d'euros dels contribuents catalans, un 14,1% més que l'any anterior.
Segons els càlculs facilitats per l'organisme, es preveu que el 58% de les declaracions que es facin a Catalunya surtin a tornar, amb un import total de 2.398 milions d'euros en devolucions, un 9% més que el 2023.
Preguntada en roda de premsa pel rol de la hisenda catalana en aquesta campanya, la directora general de l'agència, Soledad Fernández, ha remarcat que els recursos disponibles a Catalunya són els mateixos que fa un any. "No tenim cap raó per rebaixar la nostra presència", ha destacat.
"Es tracta de millorar l'atenció i assistència al ciutadà", ha exposat Fernández a la presentació de la campanya d'enguany. Aquest mes de febrer, la comissió mixta d'Afers Econòmics i Fiscals va pactar una major participació de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) en la campanya de la renda, tant en nombre d'efectius com en punts d'atenció. Des del Govern es veu necessari que l'ATC es reforci per poder assumir en un futur el nou model de finançament singular.
A escala estatal, es preveu que hi hagi més de 24 milions de declaracions de la renda, de les quals més de 17 milions sortiran a cobrar per part dels contribuents. En total, l'Estat espera recaptar 19.000 milions d'euros, un 13,3% més que fa un any. Les devolucions, per la seva banda, sumaran més de 14.000 milions d'euros, un 9,6% més que l'any anterior.
Entre les novetats d'aquest any Hisenda destaca la creació de la denominada 'renda directa, un nou servei per a la presentació electrònica de declaracions que s'oferirà als contribuents que aquest any només tenen dades fiscals traslladades automàticament a la declaració o que l'any anterior van presentar la declaració sense modificar l'esborrany i que previsiblement aquest any tampoc no el modificaran. És el cas, per exemple, de les persones que únicament tinguin rendes del salari o la pensió, o la majoria de beneficiar-vos de l'Ingrés Mínim Vital.
Per a aquests contribuents, s'ofereix un servei que permet la mateixa agilitat de la presentació mitjançant l'aplicació mòbil, però adaptada a una visualització més clara en pantalles grans, amb una experiència d'usuari còmoda, informació sintètica i una gestió dinàmica i molt breu del procés de presentació. El nou servei està pensat per a contribuents que no necessitin fer cap canvi a l'esborrany que els ofereix l'agència.
Tal com recorden des d'Hisenda, en termes generals no estan obligats a fer la declaració els contribuents amb rendes exclusivament procedents del treball fins a un import de 22.000 euros anuals. Això no obstant, aquest límit es redueix si els rendiments procedeixen de més d'un pagador (llevat d'excepcions), o també quan el pagador no està obligat a retenir i quan els rendiments estan subjectes a un tipus fix de retenció. En aquests casos, el límit ha estat elevat a 15.876 euros anuals.
Ambdós límits continuen sent vàlids per no declarar si el contribuent compta amb ingressos per dividends, interessos i guanys patrimonials sotmesos a retenció amb un límit conjunt de 1.600 euros. També per rendes immobiliàries imputades i subvencions per a l'adquisició d'habitatges de protecció oficial o de preu taxat, entre d'altres.
Igual que l'any anterior, tampoc no estaran obligats els contribuents que disposin de rendiments del treball, capital i activitats econòmiques, així com guanys patrimonials (subvencions, premis i altres), amb el límit conjunt de 1.000 euros, juntament amb pèrdues patrimonials inferiors a 500 euros.
D'altra banda, els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital han de presentar la declaració, d'acord amb la normativa que estableix l'IMV, igual que els treballadors per compte propi amb alta al RETA o al Règim Especial de Treballadors del Mar, d'acord amb la normativa que aprova el nou règim de cotització dels autònoms.