En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio emissió en directe:

Els impulsors de la nova Càtedra Girona Innovació en Salut de la UdG. / Foto: Maria Garcia (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La nova Càtedra Girona: Innovació en Salut té com a finalitat promoure activitats de sensibilització, difusió, estudi, formació i transparència en l'àmbit de la innovació i les ciències de la vida a les comarques gironines.

Tot plegat, per millorar l'eficiència i la qualitat assistencial i posicionar la regió de Girona com a referent en el sector de la salut a través de la innovació.

La Càtedra de la Universitat de Girona (UdG) compta amb la col·laboració de l'Hospital Josep Trueta de Girona, l'Institut d'Assistència Sanitària, i les empreses Hipra i Esteve Healthcare.

"Som el sector empresarial, el sector sociosanitari i el sector del coneixement i la recerca. Els tres sumem esforços perquè la nova càtedra comenci a caminar amb vocació de contribuir arreu del territori", ha destacat el rector de la UdG, Salvi Güell.

Per la seva banda, la gerent de l'Hospital Josp Trueta de Girona i de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), Àngels Morales Lozano, ha afegit que el seu naixement és "l'escenificació d'una manera de buscar solucions a les necessitats i dificultats de diferents sectors, ja que la medicina ja no és la que es feia abans".

La catedràtica de la UdG i directora de la Càtedra, Teresa Puig, ha assenyalat que un dels primers passos que realitzaran és informar i donar a conèixer la nova iniciativa, per ampliar el grup de treball. "Volem escoltar diferents opinions, i actuar ja en temes de formació perquè hem detectat que dos dels patrons, Esteve i Hipra, tenen interès en propostes de nous graus, noves formacions i nous perfils de professionals", ha indicat.

En aquest sentit, el director de la Divisió Humana d'Hipra, Carles Fàbrega, ha lamentat que molts enginyers biomèdics es formen a la UdG, però després marxen a Barcelona a treballar. "Si marxen, que no sigui perquè no saben que aquí hi ha empreses i oportunitats, perquè moltes vegades tenim dificultats per accedir al talent. I talent n'hi ha molt. I volem que la gent que es forma aquí, pugui fer carrera aquí", ha subratllat.

També la directora de Comunicació i Assumptes Públics d'Esteve Healthcare, Maria Àngels Valls, ha lamentat que "Girona és ara exportadora de talent" i "ja és hora que també sigui un pol d'atracció de talent, perquè sigui reconeguda com a ciutat motora d'innovació en salut".

Davant d'aquesta demanda compartida per tots els impulsors, Masferrer hi ha posat xifres: "Al sector del biocat [ciències de la vida] som 1500 empreses, 93 institucions de recerca i 470 empreses emergents vigents. Això gira 44.757 milions d'euros anuals, que és un 7'7 % del PIB català. Quin percentatge es fa a Barcelona i quin fora de Barcelona? El 94% es fa a Barcelona".

Per això Güell ha recalcat que la càtedra treballarà per augmentar el percentatge d'activitat que es fa fora de la capital. "Tenim molt marge de millora. Si volem un país cohesionat, s'han de generar més oportunitats perquè el talent es quedi aquí", ha recalcat.