Nascuda el 1995, Projecte Home és una ONG catalana que se centra a tractar, prevenir i sensibilitzar sobre les addiccions. Durant aquestes tres dècades, ha atès més de 25.000 persones.
L'entitat va començar a treballar a Girona el novembre del 2023 des d'un local de l'Hotel d'Entitats de la Rutlla, atenent tant els qui s'hi han adreçat demanant ajuda com també els seus familiars.
Durant l'any passat, Projecte Home ha atès 110 persones per ajudar-les a superar les seves addiccions. La majoria d'ells han estat homes (88,7%) amb una edat mitjana de 42 anys. Per a Projecte Home, el baix percentatge de dones "posar en relleu la necessitat de continuar treballant per reduir les barreres de gènere en el tractament de les addiccions".
Segons recull l'ONG, durant el 2024 el consum de cocaïna ha centrat gairebé la meitat dels casos que van arribar a Projecte Home (46,8%). Per darrere d'aquesta droga s'hi troba l'alcohol (37,1%), seguides de l'heroïna i el cànnabis (5,7% en cada estupefaent). "Tot i això, cal remarcar que en la majoria dels casos es detecta un patró de policonsum; és a dir, de diverses substàncies al mateix temps", explica l'entitat catalana.
A més, Projecte Home també ha vist com gairebé quatre de cada deu persones a qui ha atès (36,4%) patien una patologia dual, i que a més de l'addicció presentaven un trastorn mental. Aquí, Projecte Home també alerta que això es dona molt més en dones (80%) en comparació amb els homes (30,8%).
L'entitat explica que als programes per tractar les addiccions "les famílies hi juguen un paper fonamental". Entre d'altres, perquè l'entorn proper també permet identificar "situacions de risc i possibles recaigudes" i ajuda a "establir hàbits saludables". "Són un element de suport, sigui emocional, econòmic o d'acompanyament en el tractament; i també un factor de motivació, per incentivar i promoure el canvi", explica l'ONG catalana.
Durant l'any passat, hi ha hagut 47 familiars que han participat a les sessions adreçades a ells que ha muntat Projecte Home. D'aquests, el 74,5% eren dones i la resta, homes. Pel que fa al parentiu, tres de cada deu (31,9%) eren les mares dels qui havien anat a demanar ajuda per superar l'addicció. Un altre 29,8% han estat germans o germanes i un 12,8%, els pares.
Projecte Home ha inaugurat aquest dijous una nova seu a la ciutat per donar resposta "a la creixent demanda d'ajuda" que registra l'ONG catalana. Situada als baixos del número 81 del carrer Barcelona, el local ofereix "espais més amplis i adaptats" per tractar les persones que pateixen addiccions greus -moltes d'elles, en risc d'exclusió social- amb l'objectiu d'ajudar-los a superar-les i afavorir la seva reinserció social.
El coordinador del Servei d'Atenció a les Addiccions a Girona de Projecte Home, Joan Mercader, ha destacat que el nou centre els "ajudarà a donar una resposta més eficient i personalitzada a les necessitats de les persones que ens demanen ajuda".
El nou servei s'ha obert gràcies al suport que l'ONG catalana ha rebut de la Fundació 'La Caixa'. També hi han col·laborat l'Ajuntament de Girona (amb qui s'ha impulsat l'exposició 'Tu tens la clau'), el Departament de Drets Socials i el Dipsalut.