En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio emissió en directe:

El projecte Alavora promou la comercialització d'espècies poc conegudes entre el personal sanitari de l'hospital de Palamós. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Des de fa uns dos anys, els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) ofereixen peix de proximitat als menús que serveixen als diferents centres.

No tan sols a l'hospital -on n'hi ha tant a la cafeteria com als àpats dels pacients- sinó també a la residència Palamós Gent Gran i als menjadors de personal de les àrees bàsiques de salut.

El peix arriba directament des de la confraria, gràcies a l'acord que van segellar Emporhotel (l'empresa que gestiona el servei d'hostaleria del SSIBE) i l'Organització de Productors de la Pesca de Palamós (OPP-91). "Hi ha peixos que tenen presència als restaurants o bé a les taules del diumenge, però el consum habitual del dia a dia s'ha anat perdent", explica el director d'Emporhotel, Miquel Ortega.

A més d'oferir peix de llotja, aquest acord també ha permès posar en valor aquelles espècies més desconegudes. Perquè al costat del lluç, la sardina o l'anxova, s'han cuinat plats amb bisos, cananes, maires, gats, gambes blanques o pop blanc. "Aporten proteïnes saludables que tenen valor; i a més, en alguns casos el seu preu és comparable amb el d'altres de la carn, com la del porc", precisa Ortega.

Ara, aquesta iniciativa fa un pas més, a través d'una plataforma de venda en línia de peix dirigida a tot el personal sanitari del SSIBE. El projecte, que s'ha batejat com Alavora, permet que tots aquells qui vulguin comprin peix de llotja i s'enduguin la comanda a casa tan bon punt surtin de la feina.

"A través d'aquesta botiga virtual, els treballadors veuen quines espècies poden comprar", precisa Ortega. El peix no sempre és el mateix, perquè també va en funció de si hi ha veda o no. La comanda mínima és de mig quilo, i la màxima, de 3 quilos. El peix es prepara des de l'obrador de l'OPP-91, situat a la confraria, i s'entrega congelat i envasat al buit.

La gerent de la Confraria de Pescadors de Palamós, Cristina Mañas, ha subratllat que, a banda de promocionar espècies que no són tan conegudes, el projecte facilita "menjar producte de proximitat i fresc que arriba diàriament al port": "Podem promoure salut i producte de qualitat".

Un cop reben l'encàrrec dels treballadors a través de l'aplicació, preparen les comandes i s'encarreguen de la distribució: "Sobretot manipulem sorell, canana, bis, maire... espècies que no tenen massa valor comercial. Així també augmentem el ventall de productes pesquers als canals comercials".

Les comandes es dipositen els dilluns, dimecres i divendres en un armariet que s'ha instal·lat a l'aparcament de l'hospital de Palamós, i que té diferents portelles que s'obren amb un codi QR. "L'objectiu d'Alavora és promoure el consum habitual d'aquests peixos com a proteïna de quilòmetre zero, aprofitant els nous canals de venda", explica el director d'Emporhotel. "Sobretot, també dirigint-los a la gent jove i a les noves generacions que no estan acostumades a anar a comprar a la peixateria, o bé a aquells que no tenen temps per fer-ho", hi afegeix.

Abans d'obrir-se a tot el personal sanitari del SSIBE, l'octubre del 2024 i durant dos mesos s'ha dut a terme una prova pilot per testejar l'Alavora. Hi han participat els treballadors d'urgències, de radiologia, del laboratori i de la farmàcia de l'hospital de Palamós. Al llarg d'aquest temps, s'han servit 38 quilos de peix de fins a deu espècies diferents.

Des del començament del projecte i fins ara, s'han fet un total de 70 comandes i s'han servit 100 quilos de peix de quinze espècies (bis, sorell, canana, sardina, maire, gat, molla, gamba blanca, gamba vermella, lluç, besuc blanc, anxova, tonyina, pop blanc i pop roquer).

El projecte Alavora s'ha impulsat gràcies a una subvenció del Grup d'Acció Local Pesquer Costa Brava amb fons europeus. L'import atorgat ha estat de 24.121,35€. Des del SSIBE, l'ha coordinat l'Espai Pro-beta (una divisió dels serveis de salut integrats que s'encarrega de gestionar projectes innovadors).