En directe: Informatiu local i comarcal + Agenda local

 Llagostera Ràdio emissió en directe:

La manifestació del Primer de Maig, arribant a la plaça del Vi de Girona al passat 2024. / Foto: Marina López (arxiu ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El centre de Girona viurà una doble manifestació aquest Primer de Maig al migdia. Per una banda, la que convoquen els sindicats CCOO i UGT; i per l'altra, la que impulsen la CGT i la IAC.

En tots dos casos, les marxes arrencaran a dos quarts de 12 del migdia. 

La manifestació convocada per CCOO i la UGT arrencarà des de la plaça U d'Octubre. Els dos sindicats fan una crida a la mobilització ciutadana "per defensar els drets socials i laborals davant dels nous reptes globals". "Ens plantem contra la precarietat i l'odi per defensar la dignitat de cada treballador i treballadora", han subratllat els seus dos secretaris generals a Girona, Diana Estudillo i Maxi Rica.

CCOO i la UGT denuncien que l'extrema dreta "no és cap alternativa" sinó "una internacional de l'odi que pretén perpetuar els privilegis d'una oligarquia de multirics a través del racisme, la por i la divisió social". Per això, fan una crida a construir "conjuntament trinxeres a través de la democràcia".

A la demarcació, els dos sindicats també critiquen que hi ha sectors on la precarietat laboral s'ha "cronificat de manera estructural" -esmenten el turisme, el comerç i els serveis- i subratllen que aquesta situació s'ha vist "agreujada" per una crisi de l'habitatge amb "lloguers desbocats".

Davant aquest "model caduc i depredador", CCOO i la UGT reclamen "una nova Llei de Turisme que posi les persones al centre i permeti un desenvolupament just i sostenible". I assenyalen amb el dit Lloret de Mar (Selva) com un exemple "urgent" on l'administració "ha de ser valenta per reequilibrar els horaris comercials amb la vida i la salut de les persones treballadores".

En paral·lel, els dos sindicats exigeixen una reindustrialització basada en "ocupació de qualitat", enfortir els serveis públics i "aturar les externalitzacions" o una "transició ecològica i digital que no deixi ningú enrere". Per últim, recorden que aquest Primer de Maig també ha de servei per "reivindicar les fites aconseguides" i exigir "nous avenços", com la reducció de la jornada laboral a 37 hores i mitja setmanals "sense pèrdua salarial".

Per la seva banda, la manifestació convocada per la CGT i la IAC arrencarà a la mateixa hora que l'altra des de la plaça Catalunya. Al seu manifest, els dos sindicats fan incís en la necessitat de "donar veu a tots aquells sectors que tenen salaris de misèria per convenis col·lectius vergonyosos", com ara el de la neteja, "justament un dels sectors més feminitzats i on es fa més evident la bretxa salarial per raons de gènere o d'origen".

El text també critica que el sou mitjà brut a les comarques gironines "és dels més baixos de Catalunya" i subratlla que hi ha sectors, com el de transport de mercaderies, on les diferències salarials poden arribar "fins a un 25% amb altres convenis propers com el de Barcelona".

El manifest de la CGT i la IAC fa incís en què "el sistema econòmic de barbàrie" està convertint l'accés a l'habitatge en "un privilegi". "Un gran percentatge de la població catalana sobreviu en condicions totalment indignes; els diferents governs no mouen un dit contra la pobresa energètica o la regulació dels lloguers i privatitzen els serveis públics per treure'n el màxim benefici privat", subratllen la CGT i la IAC.

Els dos sindicats també critiquen que les administracions pactin "amb patronals i sindicats grocs" allargar "l'edat de jubilació fins als 72 anys o uns augments salarials que no s'acosten ni de bon tros al que augmenta l'IPC". El manifest conjunt també reclama més inversió en sanitat, ensenyament i transport públic. Per últim, denuncia "aquells populismes que sota diferents banderes volen enfrontar-nos segons el nostre origen".