En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Imatge de la visita al local de Pedret de “Trobades amb Sostre”. / Foto: Ajuntament de Girona

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La ciutat de Girona ha posat a disposició de les persones sensesostre un local per tal que s'hi reuneixin, parlin i facin activitats. La iniciativa va néixer a partir de la petició del propi col·lectiu.

Tot va començar el mes de maig de 2017, quan un educador social del Centre d'Acolliment La Sopa feia una reunió a la setmana amb totes aquelles persones sense llar que ho volguessin.

En aquestes trobades, cada un d'ells explicava la seva situació i aprofitaven per distreure's una estona, tot fent un cafè. Posteriorment, les persones van demanar poder fer més activitats i, al final, els van cedir un local que ara ja obre de dilluns a divendres.

L'educador responsable de l'espai, Manel Sanz, ha assegurat que van començar amb "una vintena de persones" però ara cada dia ja són "més de 50". En aquest espai, que han batejat com Trobades amb Sostre, s'hi organitzen tot tipus d'activitats i tallers. També hi ha concerts. L'Alfons, un dels voluntaris, ha assegurat que estan treballant per poder organitzar cursos d'anglès i de cuina i d'aquesta manera "activar a la gent".

A més, són els mateixos usuaris qui decideixen i organitzen les activitats que es fan en aquest local. Manel Sanz ha afirmat que l'objectiu de la "primera fase" del projecte és organitzar activitats "per donar-nos a conèixer" i aconseguir que totes les persones que viuen al carrer tinguin un lloc on fer "un cafè".

L'educador ha matisat que quan es reuneixen per fer un cafè és la millor oportunitat que tenen per poder parlar amb la gent sense llar i "treballar la part personal i l'autoestima". Sanz ha destacat que "poc a poc es va creant aquest ambient de solidaritat i ajuda mútua" que serveix per millorar l'estat psicològic dels usuaris.

De cara a un futur, l'espai preveu poder "treballar per resoldre els problemes" que tenen les persones sensesostre a la ciutat de Girona. De tota manera, Sanz ha recordat que és una part molt "complexa" perquè cada persona té "una situació diferent" i això fa que s'hagi de plantejar una solució ajustada a cada cas.

L'espai va començar a obrir entre setmana a partir del mes d'agost i poc a poc, les persones han anat adaptant-lo a les seves necessitats. Han instal·lat una zona de descans amb sofàs i butaques per tal que les persones que no hagin pogut dormir durant la nit, puguin relaxar-se durant el dia. Manel Sanz, però, ha remarcat que aquest "és un espai obert a tothom", no tan sols a les persones que viuen al carrer.

Aprofitant les activitats que s'organitzen des d'aquest local, situat a Pedret, l'Ajuntament de Girona ha organitzat la Setmana dels sensesostre. L'objectiu és que la ciutadania pugui "conèixer el col·lectiu, però en positiu", ha detallat la regidora de Drets Socials de Girona, Eva Palau.

Segons Palau, aquesta és una bona ocasió per demostrar que "la gent que ha tingut dificultats i les continua tenint, ha sabut integrar-se i sentir-se útils" i això els ha portat a "fer tasques per ajudar a persones que es troben en la mateixa situació que ells" i transmetre "el positivisme" per sortir d'aquesta situació.

Per la seva banda, l'alcaldessa Marta Madrenas ha garantit que l'Ajuntament apostarà per "totes les accions que toquin" a l'hora d'ajudar al col·lectiu. Però ha avançat que totes elles seran sense "paternalisme" perquè considera que "les accions tenen millor resultat des del compromís de cada usuari i la col·laboració de les administracions".

Un dels principals exemples que ha volgut exposar l'alcaldessa sobre la combinació de compromís i ajuda és el nou espai que tenen els sensesostre, que es troba als baixos on abans hi havia el Centre de Distribució d'Aliments. Madrenas ha reafirmat que Trobades amb Sostre és una "experiència d'èxit" que es basa en "l'autoresponsabilitat".