En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio emissió en directe:

Unes caravanes estacionades a la zona del Fluvià Nàutic a Sant Pere Pescador. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 20 de juliol del 2024 es va dur a terme una acció de protesta. Darrere una pancarta amb el lema 'Visca la terra', diversos membres de la CUP van concentrar-se a les instal·lacions del Fluvià Nàutic de Sant Pere Pescador.

Reclamaven al Govern que aturés les activitats "il·legals" a la Gola del Fluvià. Criticaven que, d'ençà del 2021, el propietari dels terrenys porta a terme activitats sense permís a la zona (aparcament de vehicles i autocaravanes o lloguer d'amarradors) i que ha bloquejat amb barreres el camí del Joncar, que porta a la desembocadura.

Durant l'acció reivindicativa, els membres de la CUP van obrir el pas d'aquest camí públic i també es van fer pintades.

Ara, segons expliquen fonts de la formació, després que el propietari dels terrenys presentés una denúncia, els jutjats de Figueres han citat a declarar com a investigats tres militants de la CUP el pròxim 19 de juny. Entre aquests hi ha el regidor de Llagostera Jordi Casas, que també és diputat a la Diputació de Girona. Se'ls investiga per un delicte de danys.

Dos dels militants ja van ser citats pels Mossos d'Esquadra a comissaria, però en aquella ocasió -tot i que es van presentar- no van declarar davant la policia. A l'atestat policial que els identifica, també hi apareix el diputat de la CUP al Parlament Dani Cornellà.

La CUP critica que les activitats que es fan a la desembocadura, com també han posat en relleu els ecologistes Iaeden i el Grup de Defensa de la Gola del Fluvià, "són il·legals perquè no compten amb els permisos corresponents i ocupen i privatitzen espais de titularitat pública". A més, recorden que la zona està inclosa dins la Xarxa Natura 2000 i que està a tocar del parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

El cas del Fluvià Nàutic s'ha traduït en expedients sancionadors i en litigis als jutjats (que estan pendents de resoldre's). L'octubre de l'any passat, la Síndica de Greuges va instar les administracions a "restaurar la realitat mediambiental" de la Gola del Fluvià i a "cessar" les activitats sense permís. A la seva resolució, també demanava que es retiressin les construccions i instal·lacions que s'havien aixecat a la zona (entre els quals hi ha guingetes, l'aparcament per a autocaravanes i lloguer de motos d'aigua i caiacs).

La CUP també recorda que aquest abril el ple de la Diputació de Girona va aprovar per unanimitat una moció -que va presentar la formació- perquè es renaturalitzi la Gola del Fluvià. El text, literalment, denunciava "l'ocupació il·legal del domini públic marítim-terrestre i les activitats sense autorització per part dels responsables de l'anomenat Fluvià Nàutic" i reclamava posar-hi fi per "evitar més danys al patrimoni natural".

Per això, la moció instava l'Estat i la Generalitat a actuar, executant "de manera immediata i subsidiària les resolucions administratives pendents contra aquesta ocupació i activitats il·legals" i reprenent "els plans anunciats per a la renaturalització de l'espai". La CUP ha registrat el mateix text al Consell Comarcal de l'Alt Empordà i també vol elevar-lo al Parlament de Catalunya.