La Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) i les entitats afiliades han dit estar "enutjades i decebudes" per "l'incompliment" del Govern d'incloure l'addenda de la llengua de signes catalana al Pacte Nacional per la Llengua.
Remarquen que des del 2022 estan treballant de forma "conjunta i intensa" amb els departaments implicats per "dignificar l'estatus" de la llengua de signes catalana i donar-li cabuda al Pacte per la Llengua.
Malgrat recordar compromisos passats de membres del Govern per fer-ho, les persones sordes lamenten que finalment s'hagi exclòs aquesta addenda, la qual cosa consideren un "clar incompliment" de les línies expressades públicament pel Departament de Política Lingüística.
"És inconcebible com un projecte de país com és el Pacte, què destaca la riquesa lingüística del català i els mecanismes per enfortir-la, exclogui l'addenda de la llengua de signes catalana, que recordem que és una llengua que també és catalana, patrimoni lingüístic i cultural d'una minoria i de la ciutadania que la utilitza amb estima i llibertat a Catalunya i que ha de ser objecte de protecció i respecte", remarca la FESOCA.
Les persones sordes consideren "inacceptable" que el Govern hagi aprovat el Pacte Nacional per la Llengua "sense el consens de tots els grups polítics i entitats" i, en canvi, el Departament de Política Lingüística al·legui "manca de consens" per excloure l'addenda de la llengua de signes catalana.
La FESOCA reclama al conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, que treballi per un Pacte Nacional per la Llengua de Signes Catalana "com a projecte de país", una iniciativa que consideren ha d'anar "més enllà de les mesures a les quals es va comprometre". En aquest sentit, demanen que es doni "especial protecció" a una llengua minoritzada com és la llengua de signes catalana i "vetllar pels drets lingüístics, culturals i socials de les persones sordes i sordcegues a Catalunya".