Amb l'augment de les activitats a l'aire lliure durant els mesos d'estiu, els Bombers, la Federació d'Entitats Excursionistes i el Servei Meteorològic de Catalunya fan una crida a la precaució i a la responsabilitat al medi natural.
Des de Bombers, el cap dels GRAE, Oriol Vilalta, ha explicat que els rescats a l'estiu han augmentat més d'un 40%, arribant als 195 rescats de mitjana al mes, amb pics de més de 200.
La mitjana mensual de la resta de mesos baixa a les 135 actuacions.
Vilalta fa la reflexió que moltes persones que accedeixen al medi natural "han perdut l'aproximació lenta i progressiva" cap a la muntanya. "Podem veure un amic a les xarxes socials que ha tardat 3 hores a fer un cim i nosaltres podem pensar que en tardarem 4, però potser aquell dia hi ha unes condicions diferents, que poden complicar l'experiència", ha alertat. "Més que veure negligències, veiem una desconnexió amb l'activitat que es va a fer", ha afegit.
En aquest sentit, ha destacat que "cal saber renunciar" a temps respecte a les expectatives que es tenen quan es va a la muntanya. "Potser aquell dia no podràs fer el cim del Pedraforca i t'hauràs d'acontentar amb una visita a Gósol o Saldes, una activitat de menor exposició", ha explicat Vilalta.
També alerta de la necessitat que els excursionistes vagin "preparats" a la muntanya. Accedir-hi d'hora al matí, dur el mòbil carregat, conèixer bé la ruta, portar aigua i menjar i un equipament adequat són alguns dels consells més bàsics.
El bomber ha assenyalat que si bé els últims dies han atès moltes persones amb estrès tèrmic per cop de calor, a finals d'estiu es dona més una altra tipologia de rescats. Es tracta de persones amb hipotèrmia, perquè han sortit al matí a fer una activitat, aquesta s'ha allargat, i la meteorologia ha canviat "completament".
Des de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, Josep Casanovas ha assenyalat que la formació és "vital" i "fonamental". Això no impedeix que una persona formada tingui un accident, "però té menys números". "Formació vol dir saber quin equipament necessites, saber escollir el dia de sortida i saber tirar enrere si finalment el dia no és idoni, perquè la muntanya sempre hi és", ha detallat.
Per la seva banda, Pere Esteve, tècnic del Servei Meteorològic de Catalunya i coordinador del portal meteomuntanya.cat, ha recomanat a les persones que abans d'accedir al medi natural s'informin a través de fonts oficials. "La meteorologia és molt complexa i això fa que, a vegades, les aplicacions que trobem gratuïtes a través del mòbil no acabin d'aportar la informació necessària per planificar l'activitat amb seguretat", ha explicat Esteve.