L'Ajuntament de Girona ha encarregat a la Universitat de Girona un estudi per fixar les bases de l'àrea urbana supramunicipal. La universitat farà una diagnosi de l'àrea urbana funcional i que hauria de servir per articular l'àmbit metropolità de Girona.
L'estudi es farà des de la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial i la Unitat Municipal d'Anàlisi Territorial que té l'Ajuntament de Girona.
La redacció de l'estudi s'allargarà 9 mesos i compta amb la col·laboració dels ajuntaments que formen part de la trama urbana: Girona, Salt, Sarrià de Ter, Vilablareix, Quart, Fornells de la Selva, Aiguaviva, Bescanó, Sant Gregori, Celrà, Sant Julià de Ramis i Riudellots de la Selva.
L'objectiu de la recerca és determinar l'abast i la dinàmica de la ciutat real, configurada com a ciutat metropolitana. Les relacions entre els municipis es determinen per l'espai construït però també per les funcions, fluxos de persones, béns i serveis que superen els límits administratius d'una ciutat tradicional.
La delimitació i el coneixement de les àrees funcionals urbanes és necessària per determinar polítiques conjuntes com ara les d'habitatge, mobilitat, sostenibilitat o promoció econòmica. A més, també permet treballar conjuntament en projectes municipals que van més enllà del límit de terme, com ara les xarxes d'aigua i sanejament, l'oferta cultural o el planejament urbanístic.
L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha explicat que la "cooperació entre municipis és cada vegada més necessària" i per això insisteix en la necessitat d'avançar en instruments que configurin la nova àrea metropolitana de Girona.
Entre altres coses, Salellas destaca que aquest treball conjunt els permetrà "impulsar projectes conjunts i aspirar a noves vies de finançament europeu". De tota manera, l'alcalde de Girona ha remarcat que la capital tindrà una mirada "generosa" envers la resta de municipis.