Després de tancar el maig invariable, l'Índex de Preus al Consum (IPC) torna a remuntar a les comarques gironines al mes de juny.
Sobretot per l'entrada al pic de l'estiu; no tan sols pel que fa al turisme, sinó també perquè la pujada de les temperatures es deixa notar a la factura de la llum.
Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l'Institut Nacional d'Estadística, durant el darrer mes a la demarcació els preus s'han encarit 8 dècimes de mitjana (0,8%). Com ja és habitual, al darrere d'aquest percentatge hi ha dues realitats. Per una banda, aquells serveis o productes que s'apugen; i per l'altra, també aquells que davallen (en el cas del juny, pocs).
Durant el darrer mes les alces més altes s'han registrat amb els preus vinculats al turisme. Els allotjaments (hotels, apartaments, càmpings) s'han encarit un 4,9% i els paquets turístics, al seu torn, ho han fet en un 10,9%.
En paral·lel, també s'han encarit les factures directament relacionades amb el dia a dia. Perquè l'alça del preu dels combustibles i l'increment de demanda d'electricitat per afrontar la calor s'ha traduït en un augment del 2,6% del paquet format per la llum, el gas i els carburants. En paral·lel, els aliments també han registrat un increment del 0,7%.
Durant aquest juny, entre d'altres, també s'ha incrementat el preu de les assegurances (+4,5%), del tabac (+1,5%) i del parament de la llar (+0,8%). I directament relacionat amb l'alça dels combustibles, de retruc, els serveis de transport s'han encarit fins a un 6%.
Per contra, a l'altre costat de la balança s'hi troben les begudes no alcohòliques, el tèxtil per a la llar, els aparells domèstics o el calçat. Aquí, respectivament, durant el juny els seus preus han davallat un 0,6%, un 0,5% i un 0,2% (en el cas dels dos últims).
A l'hora de decantar la balança, els preus d'aquells productes i serveis que s'apugen pesen més. I això fa que, de retruc, l'IPC interanual repunti lleugerament fins al 2,2% (una dècima més del nivell amb què va tancar el maig).
Mirant el calendari, aquest és el mateix percentatge amb què la inflació interanual va tancar el mes de març. I de fet, suposa 1 dècima menys que a l'abril (quan va situar-se al 2,3%). Sigui com sigui, però, també és cert que aquest percentatge és menor del que es va registrar a principis d'any (perquè aleshores l'IPC interanual va tancar el gener al 2,6% i el febrer, al 2,9%).