La conca hidrològica del riu Ridaura, ubicada entre les comarques del Gironès i el Baix Empordà i que abasta una superfície de 74 km2, és un important corredor ecològic i connector dels espais protegits de l’Ardenya i de les Gavarres.
Compta amb una biodiversitat molt àmplia.
Per millorar la gestió, la protecció, l’ordenació i la conservació d’aquest espai, la Diputació de Girona ha començat a redactar plans estratègics d’infraestructura verda en els 4 municipis que formen la conca del Ridaura a petició dels ajuntaments. Els municipis son: Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, Llagostera, Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d’Aro.
Amb l’assistència tècnica de Minuartia, el propòsit és que, tot i recollir les especificitats pròpies de cada municipi, els quatre documents siguin homogenis i coherents. Per això, és necessari que s’elaborin de manera simultània.
El procés per redactar-los, que durarà divuit mesos i acabarà a finals del 2026, inclourà sessions participatives obertes a la ciutadania i també a les entitats del territori.
Aquests plans identifiquen i promouen la infraestructura verda i els serveis ecosistèmics de cada municipi, que acaben repercutint en el seu desenvolupament econòmic i social, actual i futur, i en la salut i el benestar dels ciutadans. En aquest sentit, prioritzen la conservació d’elements rellevants per a la protecció de la biodiversitat i la millora de la connectivitat ecològica, més enllà dels espais naturals protegits.
La voluntat és que aquests documents també esdevinguin una eina de referència per al planejament urbanístic municipal, com el pla general i els seus plans derivats.
Aquest dimarts al matí s'ha explicat la metodologia i el pla de treball a alcaldes i tècnics d’aquests 4 municipis, subscriptors del Pacte del Ridaura. La reunió de treball ha tingut lloc a la sala de juntes de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró.
La redacció dels plans d’infraestructura verda se situa en un procés progressiu d’elaboració d’estratègies des de l’àmbit europeu fins al municipal, passant per l’estatal i l’autonòmic. Cada nivell estableix el marc per als documents del nivell immediatament inferior, en un desplegament en cadena.
Fins ara, s’han aprovat dos plans estratègics a les comarques gironines, a Hostalric i a Vilobí d’Onyar. N’hi ha engegat un tercer, a Palafrugell, que està pendent de l’aprovació del Ple municipal.