En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Alguns dels treballadors socials que s'han concentrat al davant de la Generalitat a Girona. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Concentració massiva aquest divendres al migdia a la delegació de la Generalitat a Girona per protestar contra la situació laboral que pateixen els treballadors socials.

Prop de 300 persones s'han reunit per demanar millores en la seguretat del col·lectiu davant de les constants situacions d'amenaces, insults i agressions que pateixen els treballadors per part dels usuaris.

La mobilització s'ha produït arran de l'apunyalament d'una de les treballadores del Consorci de Benestar Social Salt-Gironès durant el cap de setmana passat. Actualment, la víctima ja ha sortit de l'hospital i es recupera favorablement. Tot i així, el comitè d'empresa considera que aquesta situació va posar de manifest la "vulnerabilitat" que pateix el col·lectiu per la manca de protocols de seguretat.

Precisament en aquesta línia, el secretari general d'UGT a comarques gironines, Xavier Casas, ha avançat que aniran "davant de les oficines d'Inspecció de Treball de Girona per demanar els protocols de seguretat que hi havia" vigents en el Consorci de Benestar Social Salt Gironès. Tot i així, Casas ha admès que hi van amb el temor "que no n'hi hagi".

En paral·lel, els serveis jurídics d'UGT miraran "amb lupa", ha matisat Casas, la subcontractació de la treballadora que va ser apunyalada. El secretari general ha afirmat que es fixaran en les ràtios de casos per cada treballador i les condicions laborals que garanteix aquest contracte del consorci per assegurar-se que no hi ha hagut cap tipus de vulneració.

De fet, la presidenta del comitè d'empresa, Gemma Martínez, també ha assegurat que revisaran "què ha fallat" per tal d'arribar al punt que es produís l'agressió a la treballadora. A més, Martínez ha avançat que seran "exigents" i estan disposats a fer "el que faci falta per garantir la nostra seguretat".

Una altra de les línies que ha arrencat el comitè d'empresa és una negociació amb el govern català per poder crear un "protocol marc" que garanteixi un mínim de condicions laborals als treballadors socials de les administracions locals. Martínez creu que neix com un "espai de reflexió" però que el redactat final hauria de servir "per estendre'l a tot el país".

I és que un dels principals motius de lluita dels sindicats és que cada treballador té unes condicions laborals diferents, segons a l'ajuntament on treballi. Per això ara han demanat crear uns drets mínims que s'hagin d'aplicar a totes les administracions locals.

De fet, Xavier Casas ha alertat que l'apunyalament que es va produir el cap de setmana passat a una treballadora del consorci podria repetir-se en qualsevol altre punt del país perquè aquest "vulnerabilitat" dels treballadors "és una situació creixent i generalitzada a tot el país".

De fet, una de les treballadores socials de Llagostera, Lídia Box, ha afirmat que han parlat amb altres persones de "Badalona, Terrassa o Lleida i tots ens han explicat casos de treballadors agredits". Per això ha remarcat que l'agressió de Salt "no és un fet aïllat" ja que el nivell d'insults, amenaces i agressions que rep el col·lectiu cada vegada va més en augment.

En paral·lel de la concentració a la seu de la Generalitat de Girona, aquest divendres al migdia també hi havia convocada una aturada de tots els treballadors de serveis socials d'arreu de Catalunya. Aquesta aturada ha servit per condemnar l'agressió de la treballadora de Salt i també per demanar una millora dels seus drets laborals.