El Departament de Salut ha obert un expedient per investigar el cas d'una dona de 84 anys que va morir a l'Hospital de Palamós després d'esperar a urgències durant 7 hores.
Així ho ha indicat la Conselleria en un comunicat, en què recorda que el centre va admetre que el temps d'espera en aquell moment era "superior al normal" i que, durant les hores que l'anciana va estar al box d'urgències, hauria calgut fer-li una "reavaluació mèdica" per avaluar-ne l'estat.
Per la seva banda, l’Hospital de Palamós nega que es cometés cap "error" o "negligència" arran de la mort de la dona.
El director d'Urgències, Marc Pérez, ha atribuït els fets a una situació "excepcional" on es van produir diverses "circumstàncies". Entre elles, l'elevat volum de persones que havien d'atendre en una mateixa franja horària i el fet que no es tornés a avaluar el seu estat gairebé set hores després que hi ingressés per un dolor abdominal.
Malgrat això, diu que revisaran el protocol d'atenció en casos de llargues esperes perquè, tot i el triatge inicial, es torni a analitzar si cal prioritzar la seva atenció.
El director Assistencial, Xavier Pérez, a més, assegura que tot i que és difícil de determinar, creuen que encara que se l'hagués atès abans "probablement" no haurien pogut evitar el fatídic desenllaç per les patologies prèvies que presentava la pacient.
Segons ha explicat el director d'Urgències, la pacient va ingressar a Urgències a les 13.39 del dia 15 de novembre provinent de la residència de Palafrugell Gent Gran. Va arribar-hi amb ambulància i va ser atesa "immediatament" pel servei de triatge, que la va classificar amb un nivell 3 urgent amb necessitat de múltiples exploracions i estabilitat fisiològica). Patia un dolor abdominal però, segons Pérez, en aquell moment no tenia vòmits ni febre.
En un primer moment, se la va ubicar a la sala d'espera interna perquè faltaven boxes disponibles, acompanyada d'una de les seves filles.
Pérez ha detallat que aquell dia i en aquella franja horària, el centre tenia plens els 14 boxs de què disposa. En aquell moment, van haver d'atendre 30 pacients, vuit dels quals eren de nivell 2 (en situació d'alt risc). Una situació poc habitual perquè la mitjana d'atenció és de quinze pacients i quatre de nivell 2.
El temps d'espera també va ser superior als 60-80 minuts de mitjana. "Aquell dia es va situar per sobre de les cinc hores", ha precisat. Per això, es va allargar el torn dels metges que treballaven fins que arribessin els del torn del vespre.
La pacient va ser traslladada al box de visita d'urgències a les 15.25. Segons ha dit, es van atendre les seves peticions en més d'una ocasió i se li va dir que no prengués cap de les medicacions que habitualment consumia fins que l'atengués un metge.
La visita del facultatiu, però, no va arribar fins a les vuit del vespre. Aleshores, la dona ja patia malestar general i vòmits. Va entrar en parada cardíaca i tot i que se li van fer tasques de reanimació, no van poder fer res per salvar-li la vida.
La dona va morir a dos quarts de nou del vespre. Tot i que en aquests casos no es practica autòpsia, el director Assistencial ha precisat que va ser una mort per causes "naturals". "Va fer una aturada cardíaca per un procés abdominal complicat", ha detallat. En aquest sentit, ha dit que tenia molts antecedents, que no ha concretat, i que va patir una "fallada multiorgànica".
El director d'Urgències ha explicat que han parlat amb la família per explicar-los la situació i detallar-los que aquell dia, en la situació de la víctima hi havia deu persones més que precisaven atenció i ha dit que treballaran amb total transparència. Estan avaluant la situació internament i treballaran per millorar-ho. "Així ho detallarem al Departament de Salut", ha dit, en relació a l'obertura de l'expedient que han anunciat.