El trinomi format per velocitat, alcohol i distraccions es troba al darrere de la majoria d'accidents de trànsit.
Per combatre-ho, els Mossos d'Esquadra porten a terme diverses campanyes específiques. Ara fa poques setmanes, se n'han fet dues focalitzades en les distraccions. Una, a finals d'octubre (del 23 al 29) i l'altra, a mitjans novembre (del 12 al 18).
Tan sols en aquests dotze dies, els Mossos d'Esquadra han arribat a denunciar fins a 1.310 conductors a les carreteres gironines que, sigui per un motiu o altre, han apartat la vista de la carretera. De mitjana, això suposa que cada dia de campanya els agents han posat més d'un centenar de denúncies per distreure's al volant.
L'inspector en cap de Trànsit concreta, però, que la infracció estrella continua essent l'ús del telèfon mòbil. No tant per fer trucades, sinó sobretot perquè molts conductors el fan servir per enviar missatges mentre circulen. "Veiem vehicles que fan un moviment estrany i, quan ens hi acostem, el conductor està amb el cap cot escrivint pel mòbil", concreta Costa.
"Aquests segons de distracció poden ser letals, perquè si se circula a uns 100 quilòmetres per hora, fàcilment es poden recórrer uns 50 metres amb el cotxe", explica el cap de Trànsit. "I si s'envaeix el sentit contrari, es pot produir una col·lisió frontal amb els vehicles que venen de l'altra banda", hi afegeix.
De fet, l'ús del mòbil es troba al darrere de més del 90% de les denúncies que els Mossos d'Esquadra han interposat durant aquestes campanyes específiques. "El mòbil és un virus que no tenim controlat", admet Costa. Fer-lo servir al volant suposa una multa de 300 euros i la retirada de 3 punts del carnet. Una infracció que, ara, la Direcció General de Trànsit preveu endurir, arribant a equiparar-la amb les alcoholèmies.
A l'hora de dur a terme controls específics, els Mossos d'Esquadra de Girona ja tenen identificats diversos punts viaris on les distraccions provoquen accidents. I és allà on hi situen patrulles. Per exemple, en trams on la carretera és recta, a les autopistes o també a les retencions que es generen a l'entrada d'alguns pobles i ciutats (perquè els conductors aprofiten els moments en què estan aturats per teclejar amb el mòbil).
El cap de Trànsit a Girona també explica que, a les autopistes, hi ha conductors que posen el vehicle amb velocitat de creuer i "s'atreveixen a escriure Whatsapp". Per això, la policia també hi fa patrullatge –en ocasions, amb cotxes no logotipats- per atrapar aquests infractors.
Tot i que els mòbils acaparen la majoria de denúncies, també es detecten altres casuístiques. Per exemple, conductors que mengen al volant, comercials que fan servir el vehicle com a oficina i escriuen comandes mentre circulen o bé transportistes (furgonetes, camions) que arriben fins i tot "a mirar la televisió", precisa Joan Costa.
De fet, aquestes darreres setmanes, els Mossos de Girona han arribat a atrapar una estudiant que conduïa mentre repassava els apunts. Anava a fer un examen, circulava per l'AP-7 i, en arribar al peatge, va fregar amb el lateral del cotxe el mur de formigó. Va ser allà on una patrulla uniformada, que estava fent un control, la va veure. "Ella va admetre que tenia un examen, que estava molt nerviosa i que estava fent l'última repassada", explica l'inspector cap de Trànsit a Girona.
Arreu de Catalunya, durant les dues campanyes per combatre distraccions al volant, els Mossos d'Esquadra han interposat 3.170 denúncies. Per a Joan Costa, que les de Girona suposin cap al 40% del total obeeix, per una banda, a la tipologia de carreteres que té la demarcació. Però també al fet que les campanyes van coincidir amb l'arribada de tempestes, i això va fer que hi hagués dies que en altres llocs de Catalunya els efectius es destinessin a prevenir les afectacions de les pluges.
En paral·lel a les campanyes, a l'hora de combatre les causes d'accidentalitat, els Mossos d'Esquadra també porten a terme xerrades informatives. Entre d'altres, se'n fan a diverses empreses per conscienciar els seus treballadors.
Ara, coincidint amb l'arribada del Nadal, els Mossos d'Esquadra engegaran una altra campanya específica centrada en el consum d'alcohol. Es farà entre els dies 13 i 23 de desembre, sobretot a la tarda-vespre (entre les tres i les vuit) per prevenir que, si es fan dinars d'empresa, no s'agafi el volant havent begut més del compte.
A les comarques gironines, durant aquest 2018, els Mossos han fet ja 37.200 lectures d'alcoholèmia. D'aquestes, més de 2.000 han donat positiu. La gran majoria de denúncies –més de 1.600- han estat administratives, però n'hi ha hagut 370 de penals.
A banda de l'alcohol, els agents també fan controls per detectar si es condueix sota els efectes de les drogues. A la demarcació, al llarg de l'any, s'han fet 1.005 proves de drogotest, de les quals 697 han donat positiu (per substàncies com marihuana o cocaïna).
L'inspector cap de Trànsit explica que, en el cas de l'alcohol, el percentatge de positius es troba entre el 5 i el 6% de totes les proves que es fan. Però pel què fa a les drogues, la xifra s'eleva fins gairebé el 70%. Això és així perquè, a l'hora de fer el drogotest, els Mossos d'Esquadra són més selectius i porten a terme la prova quan sospiten o tenen evidències que el conductor ha consumit estupefaents.