En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un creuer al port de Palamós. / Foto d'arxiu (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska ha assegurat durant la sessió de control al Congrés d'avui que el port de Palamós no pot ser frontera exterior Schengen.

El ministre a respost així a preguntes del diputat d'ERC, Joan Margall, que reclamava saber quan es faria efectiu el compromís adoptat per l'Estat en anteriors governs per convertir aquest espai en punt d'origen i destí de passatgers de fora de la Unió Europea.

El ministre ha dit, per una banda, que els estudis que s'han fet conclouen que el trànsit de passatgers que tenen les instal·lacions no justifiquen la mesura. Per l'altra, ha assegurat que el de Palamós està considerat com un port autonòmic i no d'interès general.

"Els ports d'interès general, que depenen de l'Estat, són els que normalment formen part de la frontera exterior Schengen perquè fan activitats comercials marítimes internacionals, tenen influència comercial que afecta més d'una comunitat autònoma i serveix a indústries i establiments estratègics", ha afegit.

En cas que Palamós canviés "de naturalesa" s'hauria de valorar si s'acaba considerant d'interès general però mentrestant aquesta possibilitat no estaria sobre la taula.

Margall ha insistit en la importància estratègica que el port té per l'economia gironina i ha recordat que la seva conversió en frontera exterior Schengen és una llarga reivindicació del territori.

De fet, l'any 2015 l'aleshores ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va anunciar que la declaració del port com a frontera marítima exterior es materialitzaria quan Ports de la Generalitat, que n'és el titular, fes les inversions per adaptar les instal·lacions al reglament fronterer. D'aquesta manera, Palamós es convertiria en el primer d'Espanya sense titularitat estatal a aconseguir aquesta categoria.

La Generalitat va fer els deures i va invertir gairebé 600.000 euros per adequar l'estació marítima però el mes d'abril de l'any passat criticava que l'Estat els havia reclamat noves actuacions per als vestuaris de la policia i la zona de detinguts.

Per això, el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, va anunciar aleshores que demanarien a l'Estat que concretés per escrit el llistat d'inversions necessaris per aconseguir la declaració que, pel que sembla, no arribarà.