L'estadística de certificats de comerç internacional que emet la Cambra de Comerç és un bon termòmetre per veure aquells mercats de fora d'Europa on venen les empreses gironines.
Aquests documents són necessaris per exportar no només a països que no estiguin dins la Unió, sinó també aquells altres amb els quals no hi ha conveni bilateral.
Durant els darrers anys, aquests documents (certificats d'origen, visats de factures) no han fet res més que créixer. I aquest 2018 no ha estat una excepció. De fet, al llarg de l'any la Cambra n'ha emès fins a un 7,5% més (passant dels 16.804 del 2017 als 18.063).
Sobretot, les firmes que en demanen més són les càrnies, seguit dels fabricants de maquinària i productes químics. I els destins on s'exporta més producte són els països asiàtics (la Xina i Corea del Sud). El president de la Cambra, Domènec Espadalé, precisa però que el llistat també inclou altres destins, com els Estats Units, Sudamèrica o Austràlia.
Caula subratlla que, precisament, els mercats asiàtics han estat la "gran solució" per a les vendes de porcí (sobretot, carn congelada). A més, aquest 2019 s'obriran noves perspectives per a les càrnies gironines. I és que, per primer cop, podran començar a exportar embotits a la Xina, gràcies a un nou protocol que se signarà amb les autoritats del gegant asiàtic.
L'acord permetrà vendre-hi productes que tinguin menys d'un any de maduració. Aquí s'hi inclouen, per exemple, llonganisses, fuets, salamis o xoriços. Caula diu que això permetrà incrementar vendes, però que en cap cas serà "un boom" com ha passat amb la carn de porc (un producte que els xinesos consumeixen habitualment). "En el cas dels embotits, primer els haurem d'ensenyar com es mengen i que els hi agradin; ens haurem d'adaptar als gustos del consumidor", ha concretat el vicepresident.
Tot i que les vendes cap a tercers països creixen, en global, les exportacions gironines aquest 2018 van a la baixa. Sobretot, expliquen des de la Cambra, perquè el mercat europeu, que continua essent el principal destí, ja està "saturat".
De totes maneres, Domènec Espadalé concreta que en els darrers mesos les vendes de maquinària i béns d'equip s'han recuperat, i que confia que això atenuï la davallada.
"Tot i que l'alimentari i els productes químics han baixat exportacions, esperem poder tancar el 2018 més o menys com el 2017", ha dit el president de la Cambra de Comerç. I hi ha afegit: "I si ens quedem per sota, que les vendes d'aquest darrer trimestre llimin els descensos que es van registrar a l'estiu".
D'altra banda, la Cambra també assegura que les protestes dels 'armilles grogues', que durant dies han generat col·lapses de trànsit a l'Alt Empordà i a la zona de la frontera, no han tingut massa afectació a l'economia gironina. "Podríem dir que han estat talls puntuals durant hores, que allò que han fet és retardar l'entrega de comandes, però no ha estat cap cosa més greu", explica Josep Maria Caula.
La Cambra de Comerç de Girona ha fet aquestes valoracions durant el balanç anual que cada any sol fer pels volts de Nadal. A la trobada, també s'han concretat altres xifres de l'activitat d'aquest 2018. Per exemple, que durant aquest any s'han atès 70 emprenedors o que els diferents programes de formació han atès fins a 2.571 joves. D'aquests, 904 han participat en alguns dels 92 cursos que s'han ofert.
El vicepresident de la Cambra Jaume Fàbrega ha explicat que, sobretot, allà on volen posar l'accent és en combatre "l'atur juvenil". I dins els grans reptes de la Cambra, també ha situat el de "poder ajudar les petites empreses a adaptar-se al nou paradigma de la digitalització".