Preocupació a l'Escola Politècnica Superior de la UdG per les baixes matriculacions dels últims anys dels estudis d'Arquitectura Tècnica.
I és que els darrers tres cursos ha costat que s'arribi a la desena d'alumnes que inicien aquesta carrera, quan s'ofereixen 45 places.
Una dada que "sobta" als professors i que esperen que es tracti d'una qüestió puntual, ja que afecta més enllà de l'àmbit universitari. De fet, moltes empreses es troben que la UdG no els pot facilitar estudiants que estiguin acabant la carrera, un fet que obliga anar a buscar arquitectes tècnics de fora de la demarcació.
El cap dels estudis, Jordi Soler, assenyala que les últimes promocions són d'una vintena d'alumnes, però es preveu que els propers anys es noti la falta de matriculacions i no s'arribi a graduar ni una desena d'estudiants.
Per Soler el principal motiu ha estat la crisi a la construcció que ha fet que joves que podrien optar per aquests estudis hagin acabat anant a altres carreres per por a no trobar feina. El cap d'estudis assegura, però, que l'ocupabilitat és "molt alta" i de "molt bona qualitat". "L'arquitecte tècnic té múltiples opcions i molt bones", concreta.
Soler també creu que hi ha hagut un cert "desprestigi" d'aquests estudis en relació als d'Arquitectura. "Molta gent creu que la figura de l'antic aparellador està supeditada a l'arquitecte, però són complementàries. L'arquitecte dibuixa, és una part més creativa i l'aparellador executa", assenyala.
En aquest sentit s'expressa també la professora Ester Gifra que lidera un grup de difusió dels estudis d'Arquitectura Tècnica i Edificació. Gifra explica que la figura de l'arquitecte no pot substituir la de l'aparellador. "Volem fer entendre que són àmbits professionals que interaccionen en el mateix entorn però que cada un té el seu àmbit diferenciat", remarca.
Gifra posa en valor que "els dos perfils són necessaris" i per tant "calen arquitectes tècnics", i la prova "més evident" és l'interès de les empreses en contractar-ne. "Sorprèn una mica aquesta baixada de matriculacions perquè és una carrera amb un bon futur professional", conclou.
Per tot plegat, el grup de difusió promociona aquests estudis arreu dels instituts per intentar incentivar els joves de batxillerat que tenen interès en estudis del ram de la construcció que s'animin a començar la carrera.
Des de l'Escola Politècnica Superior deixen clar que els estudis d'Arquitectura Tècnica i Edificació seguiran i que "en cap cas" hi ha l'opció de renunciar a seguir impartint el grau. Amb tot, la UdG ha optat per oferir el grau de manera semipresencial, per tal d'incentivar el nombre de persones que decideixin iniciar-lo.
La directora de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona, Maria Àngels Pèlach, explica que el que busquen és "millorar" el que necessita el mercat. "Veiem que molta gent que està treballant faria aquest grau si se li facilita la semipresencialitat", assenyala.
Pèlach, però, recorda que estan pendents de l'aprovació final per part de l'Agència de la Qualitat Universitària, per tal de poder oferir els estudis de forma semipresencial.