El festival d'art independent Pepe Sales de Girona arriba a la dotzena edició i ho fa posant el focus a un autor coreà, que va morir molt jove per tuberculosi.
El presenta com 'el poeta maleït" de Seül i en destaca una de les seves frases com a lema, 'La pluma és la meva darrera espasa'.
El seu nom real era Kim Hae-gyeong però va adoptar el nom literari de Yi Sang, que significa 'estrany' en coreà. La seva poesia beu del surrealisme, el conceptual o el minimalisme i va convertir-se en "l'experimentador més radical" de la literatura coreana.
A Catalunya, és encara un gran desconegut segons els impulsors del festival i hi ha molt poca bibliografia. Entre els títols publicats en castellà hi ha 'A vista de cuervo'.
Ara el certamen vol projectar la seva figura i donar a conèixer la cultura coreana des de diferents àmbits. Precisament un dels seus poemes, 'Mirall', ha servit per inspirar els artistes que participaran a l'exposició d'arts plàstiques que obrirà el certamen el 25 de gener al Centre Cultural La Mercè. Es titula 'Col·lectiva: treballs realitzats sobre un mirall' i està comissariat per Àngels Artigas i Provi Casals. Durant la inauguració, es farà una mandala amb la bandera coreana on els participants podran fer una ofrena als quatre elements (aigua, aire, terra i foc).
La gastronomia tradicional coreana també hi estarà present amb una mostra que es farà a la tarda al restaurant La Penyora el 26 de gener amb la participació de sis restaurants barcelonins (Seoül, Sankil, Kamasot, KimchiMama, Burne i Pocha Cocktail).
Lluís Llamas, codirector del festival juntament amb Consol Ribas, explica que és una cuina molt natural, basada en productes de la terra, salses i fermentats que "sorprendrà" als visitants. L'entrada és gratuïta com totes les activitats que es fan al festival.
La gran gala del festival es farà el 29 de gener amb 17 actuacions i una cinquantena d'artistes participants que interpretaran l'obra i el temps de Yi Sang. Hi haurà representacions musicals, teatre, dansa, performance, màgia i fins i tot una coreografia de taekwando, l'art marcial de Corea.
El Cinema Truffaut projectarà 'La isla' de Kim Ki-Duk del 2002, un "drama pertorbador" i amb escenes de molta cruesa basada en la història d'uns pescadors i la d'una jove que els ofereix menjar i serveis sexuals. Serà el 27 de gener i també es farà una lectura de textos.
Aquest mateix espai acollirà el Festival de Curtmetratges Inèdits dirigit per Ester Bertran on també s'homenatjarà a Yi Sang. En total es presentaran 13 treballs, entre els quals hi ha autors com Albert Serra.
La programació, que es tancarà el 4 de febrer, inclou una xerrada a càrrec de Gabi Martínez, gran coneixedor de Corea i escriptor, que parlarà de les seves vivències i una taula rodona sobre arquitectura i poesia que organitza el Col·legi d'Arquitectes de Girona.
El regidor de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, ha reconegut la feina que porta fent el festival Pepe Sales en l'àmbit cultural tot dient "que no remou sinó que apunyala consciències" i ha afegit que "la cultura és llavor de la revolució".
Kim Hae-gyeong va néixer el 20 d'agost del 1910 a Seül i, dos dies després, Japó ocupa militarment Corea. L'imperialisme japonès va imposar l'eliminació de les arrels culturals als territoris ocupats i una "política de vassallatge". En aquest context, Yi Sang va formar-se com a arquitecte i va treballar a Tòquio com a arquitecte del govern colonial.
En aquell moment, també va començar a publicar a revistes literàries i la seva obra mai va ser publicada en format llibre. El 1931 li van diagnosticar tuberculosi, una malaltia incurable per aquella època.
La seva vida va fer un tomb, va deixar la feina i va viure als sectors més marginals i es va dedicar exclusivament a la literatura. El 1936, tot i estar malalt, van empresonar-lo pels seus escrits polítics i va morir un any més tard.