En directe: Informatiu local i comarcal + Agenda local

 Llagostera Ràdio on-line

Algunes de les lletres i motllos de la Impremta Masó. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El setembre d'aquest any es compliran 130 anys de la fundació de l'Impremta Masó, que es va instal·lar a la planta baixa de la casa que tenia la família al carrer Ballesteries de Girona.

Aprofitant aquest aniversari, la fundació Rafael Masó estrena aquest dissabte una exposició centrada en aquest taller que va durar més de 100 anys. La mostra es podrà veure en la mateixa sala on hi havia la impremta.

En ella es podran veure diferents llibres, targetes, invitacions i tot tipus de publicacions que va imprimir el taller entre el 1889 i el 1992, quan va tancar les seves portes. També va ser l'encarregada d'imprimir els cartells i els programes de les fires de Girona o les obres guanyadores dels jocs florals de la ciutat.

El director de la fundació Rafael Masó, Jordi Falgàs, ha destacat que la impremta "jugava un paper cultural a la ciutat", sobretot durant els anys del noucentisme, ja que era un punt de trobada entre diferents personalitats de l'àmbit cultural. "S'hi imprimia el Diari de Girona, però també llibres de poesia, llibres d'història, fulls parroquials" entre d'altres publicacions. Això provocava que les persones es trobessin en aquest taller i parlessin de "cultura, política o història", ha reblat Falgàs.

De fet, el director de la fundació ha recordat que la Impremta Masó va imprimir les primeres edicions del Diari de Girona. Aquest mitjà de comunicació va ser dirigit per Rafael Masó i Pagès fins la seva mort, el 1915. Posteriorment Santiago Masó el va substituir i li va donar un format més gran, de tres columnes de text.

Els germans Masó hi col·laboraven escrivint columnes d'opinió. En l'exposició es poden veure algunes de les edicions d'aquest diari, des dels seus inicis fins a la seva transformació a tres columnes.

També es pot veure la capçalera dibuixada per Rafael Masó fill, que es va començar a imprimir el 1910. A partir dels anys 30, el diari es va imprimir en altres tallers, després que la família Masó se'n desvinculés del tot.

La Impremta Masó també era l'encarregada de publicar tot el material relacionat amb Athenea, la societat cultural que va impulsar la família. El mateix Rafael Masó va organitzar activitats i xerrades en aquest centre cultural especialment important durant el noucentisme.

Però més enllà de l'activitat cultural i política que generava la impremta, Jordi Falgàs també ha remarcat que "era un punt de pas per tota la ciutat". El també director del Museu de la Cas Masó ha apuntat que la gent també acudia al taller per imprimir "des de l'estampa de naixement d'un nen, al menú de noces o el recordatori de defunció".

Per això, Falgàs ha assegurat que "a cada època, la impremta anava avançant" i esdevenia un reflex de la societat gironina. De fet, el responsable de la fundació Masó ha explicat que "després de la guerra civil, van ser uns anys foscos per Girona" i això també es va deixar notar a la impremta. "No en la qualitat, però si que es nota en l'estil", ha conclòs Jordi Falgàs.

Més enllà de l'activitat que tenia la Impremta Masó, en la mostra també es pot "redescobrir un tipus d'establiment" com era un taller d'impressió. Hi ha part del material que els treballadors feien servir. Gràcies a aquest material, els visitants podran conèixer la feina dels caixistes. Aquests eren els responsables de col·locar totes les lletres del text que s'havia d'imprimir en un motlle, on també hi anaven les imatges i dibuixos que es volien reproduir.

Per altra banda, també s'explica la feina dels maquinistes, que eren els encarregats de traslladar els relleus del motlle al paper, subministrar la tinta que tocava i escollir el tipus de paper adient per cada publicació.

L'exposició també mostra un seguit de targetes amb diferents tipus de lletra i mides perquè la gent pogués triar les fonts i el cos de les seves impressions. Falgàs ha recordat que l'ofici d'impressor "ha canviat radicalment en els últims anys", però que en aquesta mostra s'intenta explicar "com treballava la gent" abans de la revolució tecnològica i informàtica que ha patit.

Per completar aquesta exposició, la fundació Rafael Masó ha organitzat diverses visites comentades i també ha programat un taller infantil el mes d'abril, en què els més petits poden conèixer com era l'ofici d'un impressor. L'exposició es podrà veure fins el 29 de setembre.