La Laia va néixer home, però no se n'ha sentit mai. Per això, ara fa dos anys va començar els tràmits per poder-se canviar tant el nom com el gènere als documents oficials.
Aleshores, tot el procés s'havia de fer en base a una llei del 2007. I qui ho sol·licités, forçosament, havia de ser major d'edat.
La Laia, que viu a Palamós, explica que ja d'entrada li va costar aconseguir el certificat de naixement. "No me'l volien donar i al final el vaig haver de fer digital, a través d'Internet", precisa.
A banda, per completar els tràmits, aquesta transsexual gironina també va haver de demanar un certificat d'empadronament i dos informes més. Un d'ells acreditava que havia rebut tractament hormonal com a mínim durant dos anys; i l'altre, que se li ha diagnosticat disfòria de gènere (és a dir, que no s'identifica amb el sexe amb el qual va néixer).
Durant tot aquest viacrucis administratiu, però, la Laia va veure una oportunitat de resoldre –si més no, en part- el seu problema. Va ser a l'octubre de l'any passat, arran d'un canvi impulsat pel govern espanyol i la Direcció General dels Registres i el Notariat.
A partir de llavors, aquells transsexuals que vulguin canviar-se el nom en fan prou d'anar a un registre civil i dir que se senten del sexe contrari. És el que es coneix com a nom sentit. I a partir d'aquí, la modificació és automàtica. A més, no només s'hi poden acollir els majors d'edat, sinó també aquells menors emancipats.
La Laia Cruañas ha explicat que, després que la modificació es publiqués al BOE, al novembre va anar fins al Registre Civil de Girona per canviar-se el nom. Però que allà la van tractar "malament" i van acabar traient-se-la del damunt. "La noia que em va atendre, de manera poc agradable, em va dir que aquest canvi no existia; és com aquell qui ven patates i no en sap ni el preu, perquè la modificació ja era oficial", critica la palamosina.
Aquest matí, després de buscar el suport de diversos col·lectius, la Laia ha tornat al Registre Civil (que es troba dins l'edifici dels jutjats de Girona). Hi ha anat acompanyada de membres de la Comissió Unitària 28 de Juny (dins la qual hi ha entitats com Girona Orgullosa, el Front d'Alliberament Gai de Catalunya, el Grup de Lesbianes de Girona).
I avui no només ha pogut canviar-se de nom, sinó també de gènere (en aquest últim cas, però, encara en base a la llei del 2007). La palamosina ja ha sortit del registre dient-se Laia –en base al nom sentit- i sabent que, d'aquí a un mes i mig, ja se li haurà modificat també el sexe de la partida de naixement i podrà tramitar el nou DNI i la resta de documents.
La Laia diu, però, que el camí que ha hagut de recórrer ha estat feixuc. Perquè a la incomprensió de la gent també s'hi suma el fet que a l'estat espanyol encara no hi ha cap llei que "faciliti" el canvi de nom i gènere a les persones transsexuals. Una llei que, de moment, es troba en un calaix. "Tot plegat és un retard", lamenta la palamosina.
De la mateixa manera també s'ha expressat el portaveu de l'Espai LGTBI de Girona, Pau Gàlvez, que avui ha anat a acompanyar la Laia al registre. "Aquest cas no pot ser la realitat del dia a dia de les persones trans a comarques gironines; el canvi de nom i sexe s'hauria de fer de manera natural i rutinària", ha conclòs.