En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un grup de persones netejant una de les cales de Cadaqués. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El xoc entre dos bucs a les costes de Còrsega fa uns mesos va provocar un vessament de carburant al Mediterrani. Ara, aquest cru ha arribat a cales i platges del cap de Creus.

De fet, fa més d'un mes, la Maria, una aficionada al caiac, va detectar algunes taques de fuel en cales properes a Cadaqués. "Vaig donar l'alerta i de cop van començar a sortir altres zones que també estaven afectades pel vessament i vam pensar que havíem de fer alguna cosa", assenyala.

Va ser aleshores quan la Mercè Donat va engegar una iniciativa per netejar tot el litoral afectat. Amb la col·laboració del Parc Natural del Cap de Creus van convocar diverses associacions a una jornada de neteja, que es va fer diumenge.

Equipats amb paletes, guants i bosses d'escombraries, uns 40 participants han sortit de la platja de Port Lligat de Cadaqués i han començat a netejar les pedres de les cales. Una trentena més han agafat el caiac i s'han desplaçat a la part nord, on hi ha racons inaccessibles a peu per poder treure el fuel que s'hi acumula.

En total s'han pentinat prop de deu quilòmetres de costa, una feina laboriosa, ja que el cru estava molt enganxat i en ocasions resultava complicat de treure. "Hem portat oli de gira-sol que ajuda a netejar, però la veritat és que és una feinada", explica Donat.

La neteja, però, no se centrava exclusivament en les taques de cru que hi havia a les roques. Donat explica que també volen que es treguin papers, plàstics, embolcalls i altres deixalles que es trobin a les cales.

En Miquel és un dels caiaquistes que s'ha apuntat a la jornada de neteja i lamenta que moltes vegades surt amb l'embarcació i troba "una quantitat inimaginable de brutícia". "Rentadores, cadires. Te'n faries creus del que arribem a trobar", explica.

De fet, en Miquel és un dels que habitualment participa en neteges de fons marí. Tant ell com els seus companys lamenten "l'actitud incívica" de molta gent que aboca coses al mar. "Per a ells és sempre més fàcil tirar-ho que guardar-ho. És una llàstima", conclou.