La sequera que afecta les comarques gironines preocupa els pagesos gironins. La falta de pluges ha portat a que les llavors que s'han plantat no neixin bé, malgrat que la terra segueix sent humida en capes subterrànies.
El problema és que la zona superficial ha quedat molt seca i el cereal no es desenvolupa. Des d'Unió de Pagesos alerten que no es tracta d'una situació puntual sinó que fa anys que dura.
Per això, el sindicat obre la porta a fer un "canvi d'hàbits" a l'hora de plantar. "Potser ens haurem de començar a plantejar sembrar llavors de cicle més curt que no necessitin tant temps i poder recollir abans", assenyala el coordinador d'UP a les comarques gironines, Xavier Frigola.
Per zones, les més afectades són els sembrats de l'Alt i el Baix Empordà, la Selva i el Pla de l'Estany. En canvi, l'afectació de la sequera és menor a comarques com la Garrotxa i el Ripollès, on no es planta tant de cereal.
El fet que la recollida vagi tard implica que la collita no sigui com s'espera. Això significa que es pot perdre bona part de la inversió que s'ha fet, i per tant que el pagès es vegi obligat a estrènyer encara més el marge de benefici que en pugui treure.
Frigola ha assenyalat que la importància d'aconseguir una "bona collita" per tal que el pagès pugui "seguir endavant". "Cal tenir en compte que les inversions que es fan són molt importants i no ens podem permetre perdre collites", assenyala.
El coordinador d'Unió de Pagesos a Girona assenyala que el col·lectiu està en "crisi permanent" ja que tenen préstecs alts que "no hi entenen de crisi". Frigola assegura que per a un pagès, una mala collita suposa un "sotrac molt important".
En aquest sentit, des del sindicat recorden que a banda de les despeses de les inversions que es fan com les llavors, la maquinària o la resta de productes, cal sumar les hores que els pagesos passen al camp. "Evidentment que l'economia domèstica se'n ressent", conclou.