En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El delegat episcopal d'Ensenyament del Bisbat de Girona, Pere Micaló, i el responsable de comunicació, Xavier Roca. / Foto: Bisbat de Girona

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A les comarques gironines hi ha 33.811 alumnes que fan classes de religió catòlica, comptant tant centres de titularitat pública com escoles cristianes.

Això representa un 28,85% de l'alumnat de tota la demarcació, comptant des d'infantil fins a batxillerat.

Durant els darrers anys, aquesta xifra ha anat lleugerament a la baixa. I aquest curs 2018-2019, ha registrat un nou descens: en concret, del 0,67%. Segons el delegat episcopal d'Ensenyament del Bisbat i director del Secretariat Interdiocesà per a l'Ensenyament de la Religió a Catalunya, Pere Micaló, les xifres no són "preocupants".

Micaló, però, sí que insisteix que encara hi ha pares que confonen l'assignatura de religió amb la catequesi. "Quan els pares desconeixen què es fa a classe, sovint es confon amb allò que es fa a les parròquies", ha dit el delegat episcopal d'Ensenyament. "Jo no diria que les famílies, en general, són anti classes de religió, sinó que són indiferents", assegura Micaló.

El delegat episcopal també ha desvinculat el descens d'alumnes dels darrers casos d'abusos i pederàstia que han esclatat dins l'Església. "Penso que no hi ha tingut res a veure, no té transcendència perquè les famílies apuntin o no els seus fills a classe de religió", afirma Micaló.

El delegat, a més, assegura que les estadístiques també ho demostren, perquè si això fos així, s'hauria registrat "una gran davallada" de l'alumnat.

De tots els alumnes gironins que estudien religió, 14.224 ho fan en centres públics i els 19.587 restants en escoles cristianes.

El Bisbat de Girona subratlla que, malgrat aquest lleuger descens d'un curs a l'altre, a nivell global les dades de la diòcesi de Girona se situen per damunt de la mitjana del conjunt de totes les catalanes. I que, a més, aquest 2018-2019 hi ha 293 estudiants més d'ESO que s'han matriculat a religió.

Pere Micaló, però, admet també que tenen dificultats per trobar professors de secundària. Actualment hi ha 171 mestres de religió a les escoles i instituts públics de Girona, a banda dels de les escoles cristianes. El Bisbat diu que els costa trobar substituts quan hi ha baixes, i per això han demanat a Ensenyament poder contractar mestres que fan estudis religiosos, encara que no hagin acabat la formació.

"Continuem fent la petició al Departament de poder proposar professors sense tenir tota la titulació; això sí, amb el compromís que l'acabin amb el temps determinat que marqui Ensenyament i que, com a mínim, tinguin una tercera part dels estudis fets", concreta el delegat episcopal d'Ensenyament.

Pel que fa exclusivament als centres públics de les comarques gironines, aquest curs 2018-2019 hi ha 9.088 alumnes (23,42%) que cursen l'assignatura de religió a l'etapa d'educació primària. A l'ESO, l'han escollida 4.624 alumnes (18,49%), seguit d'educació infantil amb 423 alumnes (2,49%) i batxillerat, on l'han triada 89 alumnes (1,22%). Dels 171 professors de religió que hi ha, 116 han impartit l'assignatura a infantil i primària, i els 55 restants, a l'ESO i batxillerat.

A nivell global, entre centres públics i escoles cristianes, l'etapa d'educació primària (6 a 12 anys) és la que concentra un major nombre d'inscrits a l’assignatura de religió catòlica, amb 18.140 alumnes (xifra que representa el 37,84% del total de l'alumnat).

Pel que fa a l'ESO (12 a 16 anys), el nombre total d'inscrits és de 10.878 alumnes, que equival al 34,76% de l'alumnat.

Finalment, i pel que fa als centres públics de la diòcesi de Girona, la Garrotxa és la comarca on més alumnes fan l'assignatura de religió (22,37% del total). La segueixen l'Alt Empordà (16,44%), el Gironès (15,98%), la Selva ( 14,56%), el Pla de l'Estany (13,64%); el Baix Empordà (12,88%) i el Maresme (9,71%).