En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La collita de Poma de Girona en un camp del Baix Empordà. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Segons IGP Poma de Girona, a l'estat espanyol es consumeixen cada any 480.000 tones de pomes, de les quals aproximadament 200.000 són d'importació.

En aquest escenari, els productors del sector reivindiquen el seu "esforç" per tenir la poma "més sostenible del mercat". I és que, segons diuen, el consum de productes locals ajuda a reduir les emissions de CO2, els plàstics, embalatges i fomenta "l'economia del territori".

En aquest sentit, el sector impulsa diversos projectes com ara el que agrupa tres empreses de la IGP (Girona Fruits de Bordils, Fructícola Empordà de Sant Pere Pescador i Giropoma Costa Brava d'Ullà). Es tracta del programa 'Hot Climate Programme', que permetrà comercialitzar varietats de pomes adaptades a climes càlids i que, en deu anys, preveu acabar amb les importacions al mercat espanyol.

La iniciativa, d'abast internacional, compta amb la participació de científics neozelandesos i permetria a la IGP incrementar en un 50% la producció de poma, que passaria de les 80.000 tones anuals produïdes a les 120.000. "A mig termini, entre Girona i Lleida s'han de cobrir les més de 200.000 tones de poma que venen de fora", assegura el president de Poma de Girona, Llorenç Frigola.

A més, el projecte ha de permetre reduir les emissions de CO2 a l'atmosfera perquè no caldrà transportar tantes pomes d'altres països i, d'altra banda, rebaixarà l'anomenada petjada hídrica, perquè aquestes varietats adaptades no necessitaran tanta aigua.

Actualment, el sector de la poma a Girona dona feina a unes 3.000 persones. "Els països que importen massa acaben empobrint-se", assegura Frigola, que reivindica també la Poma de Girona com "la més sostenible". De fet, diu, algunes grans cadenes de supermercats ja han deixat de vendre aquesta fruita de fora però encara són una majoria les que comercialitzen pomes conreades a uns 2.000 km de distància i, fins i tot, provinents de hemisferi sud.

A banda d'aquesta iniciativa, fa temps que els productors del sector, en col·laboració amb l'IRTA-Mas Badia, fan diverses accions per aconseguir una poma més sostenible. Entre elles, la utilització en els seus camps de sondes d'aigua del sòl connectades a Internet que permeten un estalvi d'aigua d'entre el 25 i el 30%.

També utilitzen mètodes biològics de control de plagues. La demarcació de Girona és un dels únics territoris d'arreu del món amb gairebé un 100% de la superfície de producció coberta amb el mètode de la confusió sexual contra la 'carpocapsa', la principal plaga de la pomera. Aquest sistema es caracteritza per la difusió de substàncies químiques que provoquen la desorientació del mascle i eviten l'aparellament.

L’ús de marro i el compostatge com a adob orgànic, la fusta renovable en l’embalatge i els usos de biofilms i bioplàstics biodegradables són altres de les accions futures que duran a terme els productors de Poma de Girona.

Poma de Girona, a més, està treballant en una campanya de promoció del seu producte perquè els hotels puguin oferir una poma als tots el seus clients com a obsequi de benvinguda, tot associant la marca Girona i Poma de Girona a salut i territori.

La IGP Poma de Girona és la primera productora de la península ibèrica, amb 80.000 tones anuals produïdes per Giropoma, Girona Fruits i Fructícola Empordà. Globalment, les tres empreses agrupades sota aquest paraigües, creat l’any 2003, sumen 80 productors de l'Alt Empordà. Baix Empordà, Gironès, La Selva i el Pla de l'Estany.

En els darrers anys, Poma de Girona ha exportat entre el 10% i el 25% del total de la seva producció a països d'Àfrica, Llatinoamèrica i del Golf Pèrsic.

Actualment, a la demarcació de Girona hi ha 2.284 hectàrees de pomeres, de les quals el 84% (més de 1.700 hectàrees) formen part de la IGP. Sota aquest segell es comercialitzen pomes de les varietats Golden, Gala, Red Delicious i Granny Smith.