En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Després que l'any passat l'aplicació del 155 obliguessin a fer l'acte a porta tancada, aquest 2019 el Dia de les Esquadres de Girona ha recuperat el format d'edicions anteriors.

I ha servit també de plataforma perquè el màxim responsable del cos a Girona, el comissari Josep Milan, passés balanç i reivindiqués la feina de la policia.

Ja d'entrada, Milan no ha passat per alt que des de fa sis anys no han entrat noves promocions als Mossos d'Esquadra. El comissari tampoc ha amagat que s'està esperant "amb anhel" que la nova fornada de 500 policies acabi la seva formació al mes de juny, als quals se n'hi afegiran 750 més que començaran el curs al setembre.

Milan, però, ha volgut deixar clar que, al llarg d'aquests anys, els Mossos d'Esquadra han tingut un posicionament "realista" –"hem fet amb allò que tenim", ha precisat. I aquí, ha agraït el "sobreesforç" dels agents i comandaments per continuar fent la seva feina "malgrat les dificultats sobrevingudes i la immobilització d'una part important dels recursos diaris disponibles" (en referència a la vigilància als jutjats).

El comissari ha subratllat que l'objectiu del cos s'ha de dirigir de forma "permanent i intensa" a lluitar contra el jihadisme i tots aquells delictes "que més colpeixen les persones". I aquí, el cap de la Regió Policial ha incidit en la violència de gènere i les agressions i abusos sexuals.

Milan ha recordat que, a les comarques gironines, al llarg del 2018 hi ha hagut dues dones que han mort a mans de les seves parelles. "Malgrat els esforços per aturar aquesta violència incomprensible, els resultats no milloren; i ens hem de preguntar si fem tot el que podem, no només des del punt de vista policial", ha assegurat.

Per això, el comissari ha apostat per avançar en la "detecció dels primers indicadors de risc" i compartir més "informació". Tant la que surt de l'entorn més proper a les víctimes com la que prové dels serveis socials o sanitaris.

Dins aquells delictes que més els preocupen, el cap de la Regió Policial també hi ha situat les agressions i els abusos sexuals. Milan ha recordat que aquests delictes han crescut fins a un 17,4% a les comarques gironines al llarg del 2018 i ha demanat "més implicació" de la societat per poder-hi fer front.

"Són accions violentes i execrables, que han evolucionat amb gravetat, amb depredadors grupals; fa mal fins i tot de dir la paraula 'Manada'", ha dit Milan. I aquí, el comissari ha reclamat més reacció per part de la ciutadania, perquè "està aflorant un menyspreu incomprensible contra les dones i els menors".

Entre les prioritats del cos, i també fent una nova crida a la societat, Milan tampoc ha passat per alt els delictes de trànsit, que seguen vides a l'asfalt. El comissari ha recordat que l'any passat van morir 32 persones a les carreteres gironines i ha insistit en què el cos continuarà "la lluita constant" contra l'alcohol i les drogues al volant o les distraccions (sobretot, per l'ús del mòbil).

Per últim, el cap de la Regió Policial també ha recordat que un altre dels focus d'actuació dels Mossos d'Esquadra se centra en lluitar contra els robatoris amb força a domicilis. Uns delictes que van créixer un 15,45% al llarg del 2018 i que "generen molta inseguretat perquè toquen l'espai més íntim de les persones".

El comissari ha dit que, en el marc del pla específic per combatre aquests robatoris, els Mossos utilitzen "tots els recursos" per combatre la multireincidència i els grups itinerants. I aquí ha estat on Josep Milan ha reclamat "canvis legislatius" que permetin dotar la policia de "més instruments" per combatre aquesta delinqüència.

"La policia farà tot el que li pertoca i més, però per si sola no sempre podrà", ha insistit el comissari. "La societat ha de posar també límits a no tolerar determinats fets delictius, com la violència contra les dones o els accidents de trànsit", ha afegit. I ha afirmat, en referència a la multireincidència: "A tots ens cal una reflexió serena i valorar transversalment si les polítiques criminals actuals són les adequades o s'han de fer canvis legislatius per combatre determinats delictes que creixen, evolucionen i s'adapten per eludir les actuacions policials i els procediments legals".

Al final del discurs, Josep Milan també ha fet referència a la situació que viu Catalunya. L'ha definida com un moment "d'alta complexitat social i política" i ha recordat que els Mossos han de "garantir" drets fonamentals com els de reunió i manifestació "prioritzant la seguretat de les persones i la integritat de les institucions".

"Segurament vindran més dies de complexitat, on els carrers han de ser l'espai de convivència on les persones puguin expressar amb llibertat els seus sentiments, anhels i reivindicacions", ha dit el comissari. Per això, el cap de la Regió Policial ha assegurat que el cos està "obligat" i té "el deure" de trobar aquest equilibri, apostant per la mediació "malgrat que hi ha col·lectius on això resulta impossible".

Per últim, Josep Milan ha volgut insistir en la "neutralitat" que els Mossos d'Esquadra han de tenir com a cos policial. I per això, ha demanat que el seu "escrutini públic" s'allunyi de "desqualificacions partidistes i simplistes".

L'acte del Dia de les Esquadres s'ha celebrat a l'Auditori de Girona. Durant la celebració s'han lliurat 103 felicitacions (de les quals, 33 externes al cos) i setze medalles. A més, per commemorar els 300 anys d'existència del cos, s'ha lliurat una còpia del manuscrit sobre la creació de les primeres Esquadres a Sant Feliu de Guíxols (que data del 14 de juny del 1719).