Prop d'un centenar de persones s'han reunit a la Devesa de Girona aquest divendres per començar la marxa cap a la plaça del Vi, amb la pancarta en què es reclamava un "conveni digne".
"Estem acostumats a la pluja, per això hem sortit al carrer i aquí seguim". Amb aquesta declaració d'intencions, el president del comitè d'empresa de Girona + Neta, Carles Casellas, avançava que la pluja no seria un impediment per fer la manifestació que tenien prevista els treballadors.
El mes de setembre es van començar les primeres negociacions per renovar el conveni laboral de la plantilla d'aquesta empresa que l'Ajuntament de Girona té contractada per ocupar-se de la neteja a la via pública i la recollida d'escombraries. A finals de desembre, els treballadors van presentar un escrit amb totes les seves demandes a la direcció de l'empresa.
Des del mes de gener, però, les reunions setmanals entre sindicats i direcció no tiren endavant, segons ha apuntat el president del comitè d'empresa. Per això, van decidir convocar una manifestació aquest divendres i es complementarà amb una vaga el proper dijous 9 a la mitjanit. Casellas ha recordat que "24 hores després hi ha la penjada de cartells per a les eleccions municipals i 48 després hi ha l'inici de Temps de Flors".
De tota manera, Casellas creu que aquesta data és "una coincidència" perquè porten "des del setembre amb negociacions i des del gener amb reunions". Per això el president del comitè ha afirmat que "hi havia prou marge" per arribar a un acord en les negociacions del conveni i evitar la vaga de neteja.
Al llarg del recorregut de la manifestació, els treballadors han reclamat un conveni laboral "digne" i també han cridat 'menys GPS i més neteja', en referència als dispositius que controlaven els carrers per on passaven els operaris de neteja.
Una vegada a la plaça del Vi, els membres del comitè d'empresa han cridat als membres del govern que "ja és hora que l'Ajuntament es pronunciï" en les negociacions. I han acusat a l'alcaldessa d'estar "amagada" en tot aquest conflicte.
El president del comitè d'empresa també ha demanat que s'escoltin algunes mesures que proposen en el nou conveni laboral "perquè els ciutadans també estiguin més orgullosos dels serveis que es presten".
De cara a la setmana vinent, l'empresa i els treballadors es reuniran a la delegació gironina de la Generalitat, on el Departament de Treball farà de mediador entre les dues parts per intentar arribar a un acord.
Casellas ha recordat que el govern local, la direcció de l'empresa i el comitè tenen "un principi d'acord" per introduir un GPS "en les eines i maquinària dels operaris". De tota manera, el representant sindical ha destacat que el seu ús ha de ser només "perquè els ciutadans coneguin l'efectivitat del servei". En el cas en què detectin que les dades serveixin per controlar als treballadors, els operaris es negaran a seguir compartint les dades de geolocalització.