La fiscalia va denunciar l'alcalde de Verges per un presumpte delicte d'odi i discriminació contra "la nació espanyola i la Guàrdia Civil".
En concret per la denúncia que va fer el passat 4 d'octubre després que apareguessin més de 160 cotxes amb les rodes punxades al municipi.
Ignasi Sabater va apuntar indirectament a la policia espanyola i la Guàrdia Civil quan va dir, en declaracions a mitjans de comunicació, "de dia uniformats i de nit incontrolats".
Va afirmar que no es tractava d'un acte fortuït i el va relacionar amb el fet que durant la celebració del referèndum de l'1-O els impedissin l'entrada al municipi amb tractors i jardineres.
La resolució judicial subratlla que Sabater va fer aquestes declaracions en un moment "de clar context de crispació a nivell autonòmic i nacional, i fins i tot més gran a nivell local", ja que hi havia un gran nombre de veïns "que van patir danys en els seus bens", en aquest cas els seus cotxes. També remarca que Sabater va utilitzar els mitjans de comunicació, arribant així a moltes persones des de la seva posició d'alcalde.
Ara bé, també afegeix que totes aquestes declaracions es van fer en poques hores i que van ser "mesurades poc després en una clara crida a la calma" i sense implicar la Guàrdia Civil. En aquest apartat, la interlocutòria fa referència a la reunió amb veïns afectats per la punxada de rodes que el mateix ajuntament va convocar i durant la qual Sabater "no va parlar sobre l'autoria dels fets ni va acusar ningú i va tractar de fer una crida a la calma en tot moment".
Aquest segon missatge, continua la interlocutòria, es va fer "amb un clar ànim de difusió general" i amb la "clara intenció" d'arribar a les persones més afectades, és a dir, les víctimes de la punxada de rodes.
A la resolució, la jutgessa també fa referència a una circular de la Fiscalia General de l'Estat sobre aquest tipus penal que remarca que "el legislador no ha pogut pretendre una sanció penal per a qualsevol expressió del que en definitiva és un sentiment humà com l'odi".
Segons s'ha queixat la CUP en un comunicat, el jutjat vol "transformar aquí l'exercici de la llibertat d'expressió en una potencial expressió d'odi", tot i que finalment hagi arxivat la causa.
La interlocutòria d'arxiu dictada ara pel jutjat d'instrucció 2 de la Bisbal d'Empordà recull l'escrit de 21 pàgines on el fiscal especialitzat en delictes d'odi i discriminació demanava l'arxiu després d'analitzar nombrosa jurisprudència i concloure que existeixen "dubtes seriosos" sobre si les declaracions que l'alcalde de Verges es pugui considerar "discurs d'odi".
La fiscalia qualifica les declaracions de "desafortunades" i sosté que un representant del poder públic les hauria hagut "d'evitar" tot i que afegeix que "no tenen encaix en el tipus penal". "Les declaracions fetes per la persona investigada, essent poc correctes en boca d'un representant públic, es poden emmarcar en el dret fonamental a la llibertat d'expressió", diu el fiscal.
L'alcalde de Verges celebra que finalment el cas hagi quedat arxivat però ha lamentat que hagi trigat tant temps. Ignasi Sabater va declarar com a investigat el 18 de juny passat: "Han estat molts mesos d'incertesa, probablement per al fiscal i la jutgessa ha estat un cas més, però estar tant temps amb la condició d'investigat és una situació de neguit que no desitjo a ningú".
Sabater també fa una defensa de la llibertat d'expressió i ha reiterat que mai ha tingut la intenció d'incitar odi contra cap col·lectiu, sinó que va denunciar públicament la injustícia que havien patit els veïns afectats per la punxada massiva de rodes. "Vam haver de gestionar la ràbia de centenar de veïns i tinc la consciència molt tranquil·la per la nostra actuació", ha conclòs l'alcalde.