Segons han explicat des de la Clínica Girona aquest divendres, cada cop es recomana més l'ús de biòpsies dirigides com les que a partir d'ara ha començat a practicar el centre sanitari gironí.
El càncer de pròstata és el més freqüent entre els homes però la taxa de mortalitat és força baixa (entre un 2 i un 3%). Això es deu a que hi ha un tipus de càncer que és poc agressiu i molt més freqüent mentre que el que és més agressiu i potencialment mortal és menys habitual.
Fins ara, la metodologia per diagnosticar aquest tipus de càncers era fer biòpsies sistemàtiques "a cegues" a través d'una ecografia transrectal.
En els últims deu anys, però, les tècniques de ressonància magnètica han evolucionat per ser més precisos a l'hora de localitzar amb més fiabilitat la presència d'un tumor agressiu de pròstata. De fet, aquestes tècniques eviten haver de fer biòpsies innecessàries quan no s'està davant d'una sospita de càncer tot i que el pacient tingui a un antigen prostàtic específic. Sovint, aquest valor és elevat per una hipertròfia de la pròstata i no pas per un càncer.
El nou aparell robòtic que ha adquirit Clínica Girona amb un cost de 125.000 euros permet dirigir l'agulla amb precisió en el mateix equip de la ressonància magnètica i d'aquesta manera es millora en la diagnosi del pacient. Al mateix temps, també es redueix el dolor del pacient ja que només rep dues puncions i no una desena com passa amb el sistema habitual.
Així ho ha explicat el doctor Joan Carles Vilanova, que és el director mèdic del servei de Ressonància magnètica del centre juntament amb Joaquim Barceló. També ha precisat que aquesta nova metodologia dirigida serà especialment d'interès en aquells casos de pacients que anteriorment han tingut ja biòpsies negatives però que continua havent-hi sospites d'un possible càncer.